A főügyész lánya a Questor-ügy főgyanúsítottjának titkárával jár? Ezt sem lehetne majd megírni a Fidesz új javaslata szerint

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

„Naná, hogy nem hallgatja ki a Quaestor-vezér titkárát az ügyészség”

Emlékeznek erre a hírre? Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezték a magyar történelem legsúlyosabb kötvénycsalásáról a parlamentben még 2016-ban, és ő válaszolta, hogy nem kell Tarsoly Csaba titkárát kihallgatnia az ügyészségnek, mert nem tudhat semmilyen releváns dolgot, és nem merült fel, hogy bármiben benne lett volna. A legfőbb ügyész parlamenti válaszában nem szerepelt, de talán nem árt tudni, hogy a ki nem hallgatott titkárnak egyébként Polt lánya (volt akkor legalább is) a barátnője.

Úgy néz ki, hogy a jövőben kevesebben ilyen sztori kerül majd be a nyilvánosságba, legalább is ha elfogadják a

"magánélet védelméről"

nevű törvényjavaslatot, amit Trócsányi László igazságügyi miniszter nyújtott be a parlamentben. A javaslatban egyebek között az szerepel, hogy

  • „A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja; azonban az nem járhat a magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével.”
  • „A közéleti szereplőt a közügyek szabad vitatásának körén kívül eső közléssel vagy magatartással szemben a nem közéleti szereplővel azonos védelem illeti meg.”

A Polt Péteres példánál maradva, ott a közösségi oldalakra feltöltött fotók bizonyították a kapcsolatot a főügyész lánya és Tarsoly Csaba titkára között. A kapcsolatot bizonyító képeknek, sőt a kapcsolat tényének közlése is sérthette Polték magánéletét, ez pedig a jövőben egyáltalán nem lenne megengedhető a törvényjavaslat szerint. (A bíróságoknak azért maradhat mozgástere súlyozni a közélet megvitatásához fűződő alapjogot a magánélettel sérthetetlenségével szemben.) Itt a javasolt jogszabály szöveg még véletlenül sem "aránytalan" sérelemről beszél, a magán- és családi élet abszolút sérthetetlen, még akkor is, ha annak megvitatása valamilyen közügyhöz kapcsolódna, például Tarsoly titkárának ki nem hallgatásához. Nem lesznek könnyű helyzetben a bíróságok akkor sem, amikor mondjuk közéleti szereplők drága magánutazásairól esik szó a nyilvánosságban, ha Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes magánemberként járja a világot különböző vadászatokon, akkor ahhoz elvileg senkinek semmi köze.

A konkrét ügyeken túl persze önmagában már az is elég beszédes, hogy a kormány valamiért úgy érzi, ma Magyarországon a közéleti szereplők, például a politikusok  védelmében van szükség a törvények szigorítására a nyilvánossággal szemben.

Nem csak ebben az irányban szigorítana egyébként a kormány. A tüntetésekkel kapcsolatban javasolt módosításokat itt szedtük össze.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.