Leállították a nyomtatható fegyverek terjesztését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Seattle-i szövetségi bíróság átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának terjesztését.

Az átmeneti ideig érvényes döntés szerint nem érvényes a kormány és a programot készítő és azt interneten forgalmazó Defense Distributed nevű texasi vállalat között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, vagyis a programot nem lehet letölthetővé tenni.

Fotó: ROBERT MACPHERSON/AFP

Robert Lasnik bíró azzal érvelt, hogy mivel a 3D-nyomtatók főleg az egyetemeken és más nyilvános helyeken elérhetők, a fegyverek nyomtatása helyrehozhatatlan károkat okozhat. A következő tárgyalást az ügyben augusztus 10-én tartják.

A bíró döntése egyértelmű. Visszatérünk az eredeti helyzethez, ami még azelőtt volt, hogy a szövetségi kormány meghozta a közbiztonságot veszélyeztető katasztrofális döntését” - mondta Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze kedden este egy konferencián.

A bíró határozata azután született, hogy nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyésze hétfőn Seattle-ben egy keresetben arra kérte a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a Trump-kormány és a Defense Distributed júniusban kötött megállapodását. Ezzel egyidejűleg 21 szövetségi állam főállamügyésze levélben sürgette Mike Pompeo külügyminisztert és Jeff Sessions igazságügyi tárcavezetőt, hogy a kormány lépjen vissza a texasi céggel kötött megállapodástól.

Cody Wilson, a Defense Distributed alapítója és elnök-vezérigazgatója kedden este már be is jelentette, hogy új döntés meghozataláig elérhetetlenné tették a program letöltésének lehetőségét. Ugyanakkor a cég szóvivője, Brionna Aho azonban azt nyilatkozta, hogy a bíró nem azt rendelte el, hogy a vállalatnak le kell vennie a programot a honlapjáról, hanem csak azt, hogy a letöltés jogellenes.

Ugyanakkor péntek óta már több mint ezer ember töltötte le az AR15 típusú karabély modelljét.  Cody Wilson, Defense Distributed alapítója a BBC-nek azt mondta, hogy szerinte a nyomtatható fegyverek nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra. Ő például egyetlen olyan bűncselekményt sem látott, amit ilyennel követtek volna el. 

Fotó: Matthew Daly/AP

A Fehér Ház nem igazán foglalt állást az ügyben. Donald Trump az ítélet előtt annyit írt, hogy utána kell néznie a dolognak, és már beszélt is az Országos Fegyverszövetséggel (NRA).  

Az NRA igazgatója, Chris Cox kedden közölte, hogy a műanyagból készült fegyverek birtoklása és forgalmazása harminc év óta törvényellenes, az erről szóló törvényt 1988-ban az NRA-vel együtt dolgozták ki, és máig érvényben van. (BBC/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.