Leállították a nyomtatható fegyverek terjesztését

A Seattle-i szövetségi bíróság átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának terjesztését.

Az átmeneti ideig érvényes döntés szerint nem érvényes a kormány és a programot készítő és azt interneten forgalmazó Defense Distributed nevű texasi vállalat között júniusban aláírt engedélyezési szerződés, vagyis a programot nem lehet letölthetővé tenni.

Fotó: ROBERT MACPHERSON/AFP

Robert Lasnik bíró azzal érvelt, hogy mivel a 3D-nyomtatók főleg az egyetemeken és más nyilvános helyeken elérhetők, a fegyverek nyomtatása helyrehozhatatlan károkat okozhat. A következő tárgyalást az ügyben augusztus 10-én tartják.

A bíró döntése egyértelmű. Visszatérünk az eredeti helyzethez, ami még azelőtt volt, hogy a szövetségi kormány meghozta a közbiztonságot veszélyeztető katasztrofális döntését” - mondta Bob Ferguson, Washington állam főállamügyésze kedden este egy konferencián.

A bíró határozata azután született, hogy nyolc szövetségi állam és a szövetségi főváros, Washington DC főállamügyésze hétfőn Seattle-ben egy keresetben arra kérte a bíróságot, hogy mondja ki semmisnek a Trump-kormány és a Defense Distributed júniusban kötött megállapodását. Ezzel egyidejűleg 21 szövetségi állam főállamügyésze levélben sürgette Mike Pompeo külügyminisztert és Jeff Sessions igazságügyi tárcavezetőt, hogy a kormány lépjen vissza a texasi céggel kötött megállapodástól.

Cody Wilson, a Defense Distributed alapítója és elnök-vezérigazgatója kedden este már be is jelentette, hogy új döntés meghozataláig elérhetetlenné tették a program letöltésének lehetőségét. Ugyanakkor a cég szóvivője, Brionna Aho azonban azt nyilatkozta, hogy a bíró nem azt rendelte el, hogy a vállalatnak le kell vennie a programot a honlapjáról, hanem csak azt, hogy a letöltés jogellenes.

Ugyanakkor péntek óta már több mint ezer ember töltötte le az AR15 típusú karabély modelljét.  Cody Wilson, Defense Distributed alapítója a BBC-nek azt mondta, hogy szerinte a nyomtatható fegyverek nem jelentenek veszélyt a közbiztonságra. Ő például egyetlen olyan bűncselekményt sem látott, amit ilyennel követtek volna el. 

Fotó: Matthew Daly/AP

A Fehér Ház nem igazán foglalt állást az ügyben. Donald Trump az ítélet előtt annyit írt, hogy utána kell néznie a dolognak, és már beszélt is az Országos Fegyverszövetséggel (NRA).  

Az NRA igazgatója, Chris Cox kedden közölte, hogy a műanyagból készült fegyverek birtoklása és forgalmazása harminc év óta törvényellenes, az erről szóló törvényt 1988-ban az NRA-vel együtt dolgozták ki, és máig érvényben van. (BBC/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.