Úgy elszaporodtak Pécsett a vaddisznók, hogy már a városon belül is vadászni kell őket

Augusztus elejétől december végéig engedélyezte a rendőrség a kártékony belterületi vaddisznóállomány gyérítését Pécsett, a Mecsekoldalban - közölte szerdán a megyei főkapitányság a police.hu oldalon.

Azt írták: a pécsi Nagydeindoli utcában és a Középdeindol-hegyhát dűlőben található elhanyagolt kertekben megtelepedett vaddisznók miatt lakossági bejelentések érkeztek, mert a vadak jelentős károkat okoztak a gyümölcsösökben. "A terület nincs közvetlen kapcsolatban vadászható területtel, ezért a kártékony állomány eltávolításának egyetlen lehetséges módja a vaddisznók belterületi vadászata" - hangsúlyozták.

A vadkárelhárítást végző Hosszúcser Vadászegylet elnöke, Jelenszky Márton az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy országos probléma és egyben világjelenség a vadak elszaporodása lakott területek közelében.

Az érintett pécsi területen élő állomány pontos nagyságáról egyelőre nincs ismeretük, a lakosság jelzései alapján ugyanakkor több generáció óta ott élő állatokról, köztük malacos kocákról van szó.

A vaddisznókat a gyümölcsök és a zöldségek érésének szezonja vonzza a közeli kertekbe ebben az időszakban. Jelenszky Márton szerint telkenként néhány ezertől 30 ezer forintig terjedő intervallumban mozog a vaddisznók okozta kár értéke. Embereket, házi- és haszonállatokat a vadak nem veszélyeztettek.

A belterületi vadászatnál kilövési kvóta nincs, a lehető legtöbb vad elejtését tervezik. Az állatok már a vadászattal járó zavarással is helyváltoztatásra bírhatóak - jegyezte meg. A belterületi vadkárelhárítást a Hosszúcser három tapasztalt tagja végzi majd a hivatásos fővadász vezetésével.

A két érintett utca egy-egy ingatlanában - a tulajdonosok hozzájárulásával - leseket és etetőhelyeket, úgynevezett szórókat alakítanak majd ki.

Jelenszky Márton kitért arra is, hogy a vadászat megkezdése előtt értesítik a környék lakosságát, ugyanakkor a tevékenységük az ott lakókat nem veszélyezteti. "A kijelölt helyekről százszázalékos biztonsággal lehet lövést leadni" - fogalmazott. Hozzátette, a belterületi vadállomány felszámolása leghatékonyabban az elhanyagolt területek rendbetételével oldható meg, használható módszernek nevezte a villanypásztorok, erős kerítések és telkekre telepíthető - ultrahangot kibocsájtó - vadriasztó berendezések alkalmazását is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.