A brit háziasszony és társai, akik szabadidejükben pedofilokra vadásznak

külföld
2018 augusztus 02., 05:15
comments 505
  • A közösségi médiahasználat elterjedése óta megsokszorozódtak a gyerekek elleni zaklatások az Egyesült Királyságban.
  • Egyre több felnőtt kezdeményez szexuális tartalmú beszélgetéseket tizenévesekkel, vannak, akik találkoznának is velük.
  • Rájuk lesnek a brit pedofilvadászok, nők és férfiak, akik kislánynak adják ki magukat a neten, hogy aztán csapdát állíthassanak a zaklatóknak.
  • Rengetegen vannak, a brit rendőrség szerint azonban veszélyes, amit csinálnak.

Chelsea Hunter számára ugyanolyan átlagosan kezdődnek az esték, mint minden brit háziasszony számára. Elhozza a gyerekeket a suliból, megvacsoráztatja, lefekteti őket.

Csak aztán Chelsea Hunter felmegy a netre, és 14 éves lánynak kiadva magát pedofil férfiakra kezd vadászni.

Nem vicc, a 35 éves Ms. Hunter Kentből, aki négy gyermek édesanyja, már közel egy éve kettős életet él. Napközben elfoglalt háziasszony, éjszaka viszont a 14 éves Chloe bőrébe bújva elkötelezett pedofilvadász. A stratégiája egyszerű, elhiteti magáról, hogy egy fiatal lány, megvárja, míg kapcsolatba lépnek vele idősebb férfiak, aztán amikor találkozót kérnek tőle, lecsap.

Így akadt a horgára például a 74 éves Abderraouf Qutteineh. Összebarátkozott vele a neten, két héten keresztül chateltek, ez alatt az idő alatt Qutteineh százával bombázta explicit üzenetekkel. Végül megbeszéltek egy találkozót egy vasútállomáson,

ahol aztán a 74 éves nagypapa nem egy gyerekkel találta szembe magát, hanem Chelsea-vel.

A nő screenshotokat készített a beszélgetéseikről, majd mindent átadott a rendőrségnek. A férfit végül igazi áldozat híján felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Chelsea pedig - akinek nem ez a valódi neve, de csak így volt hajlandó nyilatkozni a BBC-nek - hátradőlhetett azzal, hogy jól végezte a dolgát.

A kenti háziasszony nem egyedül tevékenykedik, hanem egy csoport részeként, amelynek a tagjai szintén pedofilvadászok. A nevük Shadow Hunters, azaz árnyvadászok.

Nem ők az egyetlenek, akik ilyesmivel foglalkoznak Nagy-Britanniában. Ott van még a Dark Justice, azaz Sötét Igazság csoport. Vagy az N-Force Justice, a Guardians of the North meg még vagy tucatnyi másik pedofilvadász csoport.

Ezek a csoportok azt kommunikálják magukról, hogy a rendőrségnek segítenek, de a rendőrség valójában nem igazán kér a segítségükből, és nem is tud mit kezdeni velük. Az önjelölt pedofilvadászok közül pedig sokan éppen azért kezdtek el a saját szakállukra pedofilok után kutatni, mert nem elégedettek a brit rendőrség munkájával.

A soraik között nem csak háziasszonyok vannak, hanem egykori szélsőjobbos aktivisták is. Mint például Shane Brannigan. Ő politikai aktivistaként is szexuális ragadozók ellen kampányolt, azt mondta, azért, mert elege volt abból, hogy a rendszer nem képes megvédeni tőlük a gyerekeket.

A 40 éves férfi 2015-ben kezdett el ténylegesen pedofilokra vadászni, és máig emlékszik az első tapasztalataira. „Teljesen szét voltam esve, nem tudtam napirendre térni afölött, hogy ezek az úgynevezett felnőttek nem csak beszélgetni akarnak gyerekekkel, hanem azonnal nyíltan a szexről kezdenek el beszélni” - mondta.

Brannigan azt állítja, az utóbbi három évben 80 esetben segítette a vádat, hogy elítélhessenek ilyen embereket, köztük Julius Gottliebet, a gazdag menedzsert, akit száznapos kezelésre küldtek.

A Vice magazin cikke szerint semmi meglepő nincs abban, hogy sorra alakulnak a pedofilvadász csoportok, hiszen az internetes zaklatások száma is drasztikusan emelkedni kezdett az utóbbi időben.

A brit rendőrség adatai szerint a gyerekek ellen elkövetett online zaklatások esetszáma 2014 óta 700 százalékkal emelkedett. Ehhez több dolog is hozzájárult, például az, hogy egyre több figyelem irányul a zaklatásokra, így egyre több esetre derül fény. 

A fő ok azonban mégiscsak a közösségi média térnyerése, amely soha nem látott lehetőséget ad a zaklatók kezébe, hogy gyerekeket hálózzanak be.

Egy 2017-es jelentés szerint a 8-11 évesek negyedének, és a 12-15 évesek háromnegyedének van profilja a közösségi médiában.

Hogyan kell gyerekekre vadászó férfiakat levadászni?

Ms. Hunternek szigorú szabályai vannak arra, hogyan élje a kettős életét. Az, hogy napközben rengeteg a teendője, egyáltalán nem akadályozza, hiszen a 14 éves alteregója ilyenkor úgyis „iskolában van”.

„Akkor ugrom be, amikor azt hiszik, hazaértem az iskolából, elmondom nekik, hogy a házi feladatomat írom és vacsorázok, de valójában a gyerekeimet rendezem” - mondta.

Aztán este beindul a nagyüzem, Ms. Hunter szerint folyamatosan jelez a telefonja, hogy üzenete érkezett. Ha a gyerekeinek szükségük van rá, egyszerűen beírja, hogy az anyja szólt neki, mindjárt visszajön. „Egy teljesen másik élet az, amit éjszaka élek” - mondta.

Chelsea Hunter profilképe egy tinédzser lány. Ahhoz azonban, hogy az általa gyűjtött bizonyítékok, azaz a chatszövegek megállják a helyüket a bíróságon, van pár szabály, amelyet be kell tartania neki is, és az összes Árnyvadásznak is.

„Nem jelölünk barátnak senkit, nekik kell hozzánk jönniük, és jelölést küldeniük” - magyarázta. A barátnak jelölést visszaigazolják, de megvárják, míg a férfi ír rájuk először, és utána is megmaradnak passzív félnek.

„Az első dolog, amit írnunk kell nekik, az a korunk, és pont, azt tudomásul kell venniük” - mondta. Ez fontos, többször is megírják nekik, hogy egy 14 éves lánnyal chatelnek (valójában nem, de ők ezt nem tudják). Ezután pedig igyekeznek normálisan csevegni.

Mindig a férfiak hozzák fel a szexet, és végül ők kezdeményezik a találkozót is, Ms. Hunter szerint az Árnyvadászok nem bátorítják erre őket.

A beszélgetés pedig általában nagyon gyorsan szexuálissá változik.

„Amíg nem kezded el csinálni, fogalmad sincs, mennyi szexuális ragadozó van odakint. Néhányuk még jól is néz ki, nekem meg az jár a fejemben, mit csinál ez?” - mondta Ms. Hunter.

Nagyon különböző korúak, 20-tól 70 évesig, mint Qutteineh. Ő volt a legidősebb, akivel Ms. Hunternek dolga volt. Azt sem hitte, hogy megjelenik a találkozón, de megjelent, a nő pedig végig a családját sajnálta, akiket ugyanúgy áldozatnak tekintett.

Hiába adnak rendőrkézre egy pedofilt, a hatóságok nem feltétlen örülnek neki

A pályafutása során a kenti nő 50 férfivel chatelt már gyerekként, akik találkozni is akartak vele. Az első találkozóról sírva ment haza, azt mondta, túl sok minden történt, nem tudta, mire számítson, és nagyon zavarta, hogy a férfi a képébe hazudott. Aztán beütött az adrenalin, és minden a helyére került.

Egy ilyen találkozó általában így néz ki:

link Forrás

Volt olyan is, amikor csak nagyon nehezen sikerült tőrbe csalni egy pedofilt. A 48 éves Peter Hickst korábban is ítélték már el gyerekek szexuális zaklatása miatt. Vele háromszor is egyeztettek találkozót az Árnyvadászok, mire negyedszer megjelent.

Őt négy évre ítélte végül a brit bíróság, a bíró azonban külön kihangsúlyozta, hogy az Árnyvadászok tevékenysége szinte lehetetlenné tette, hogy fair tárgyalást tartsanak, a bűnözők üldözése pedig a rendőrség dolga, senki másé.

Ms. Hunter ezt másképp látja, ő úgy érzi, muszáj segíteniük a rendőrségnek, mert kevesen vannak, ők pedig teljes ügyeket adnak át nekik, bizonyítékokkal.

Sok pedofilvadász viszont egyenesen azért kezd el önjelölt igazságosztóként tevékenykedni, mert nem bízik a rendőrökben.

Sokuk múltjában egy-egy személyes tragédia sejlik fel, személyesen érintettek voltak zaklatási ügyekben a gyerekkorukban, ezért biztosítani akarják, hogy másokat ne érhessen hasonló trauma. A hatóságokról és az ellátórendszerről pedig azt gondolják, hogy cserben hagyta őket.

Az, hogy mit tesznek egy-egy zaklatóval, aki a horgukra akad, csoportonként változik. Van, hogy egyszerűen csak jelenti a zaklatót a közösségi oldal adminjának. Mások bizonyítékokat adnak át a rendőrségnek. Megint mások közzéteszik a beszélgetéseket a Facebookon, vagy találkozót szerveznek a férfival.

Találkozót rendszerint nyilvános helyre szerveznek, állomásokra, bevásárlóközpontokba. Ha a zaklató megérzik, egy csapat mérges pedofilvadásszal találkozik, akik sokszor élőben közvetítik a Facebookon az egész találkozót, és volt aki azt mondta, hogy a legszívesebben jól seggbe rúgná a férfit, de nem teheti. Helyette ezt csinálják:

link Forrás

Sok pedofilvadászt a jószándék vezet, de még így is minimum ellentmondásos, amit tesznek.

  • Tavaly egy találkozó verekedéssé fajult Kentben, aminek az lett a vége, hogy a pedofilvadászok megvertek egy zaklatással gyanúsított férfit.
  • Észak-Írországban egy hasonló eset miatt vádat emeltek három önjelölt igazságosztó ellen.
  • 2017-ben egy 43 éves férfi, David Baker öngyilkos lett, három nappal azután, hogy egy pedofilvadász csoport csapdát állított neki.
  • Swindonban az N-Force Justice tagjai rajtaütöttek egy férfin, és bántalmazták a saját barátnője házában.

De még ha erőszakról nincs is szó, az önjelölt igazságosztók eljárása akkor is megkérdőjelezhető, az általuk zaklatással gyanúsított férfiak nevét, a róluk készült videókat ugyanis rendre nyilvánosságra hozzák, ezzel pedig az érintett férfiak családját is zaklatásoknak teszik ki, miközben a célpontoknak semmilyen védelem nem jár arra az esetre, ha kiderül, tévesen gyanúsították meg őket.

A brit rendőrség hivatalos álláspontja a pedofilvadász csoportokról az, hogy nem bátorítják a működésüket, szerintük ugyanis épphogy veszélyeztetik a rendőrségi munkát, a tevékenységükkel pedig kompromittálhatják a hivatalos nyomozásokat a pedofilhálózatok ellen. Így végső soron a gyerekek biztonságát is kockára teszik.

Ennek ellenére tavaly a brit rendőrség az ezek által a csoportok által szállított bizonyítékokat 150 esetben használta fel ahhoz, hogy meggyanúsítsanak valakit szexuális zaklatással. Ez hétszer annyi esetben történt meg, mint 2015-ben.

Mindezek miatt van már olyan egykori magas rangú rendőrtiszt, aki azt mondja, a rendőrségnek valamiféle civil polgárőrként alkalmazni kellene ezeket az embereket. Jim Gamble, a gyermekzaklatási osztály korábbi vezetője ezt azért is tartaná fontosnak, mert míg az esetek száma emelkedik, a rendőrök száma csökken, így a rendőrség szerinte egyszerűen képtelen ekkora nagyságrendben foglalkozni az ügyekkel.

Ilyen együttműködés azonban valószínűleg nem lesz, egyrészt a rendőrség hivatalosan továbbra sem akar együttműködni ezekkel a csoportokkal, ha meg is tűrik őket, akkor is azt kommunikálják, hogy adják át nekik a bizonyítékaikat, és hagyják a nyomozást a rendőrökre, másrészt valószínűleg a pedofilvadászok sem mennének bele egy ilyen formális együttműködésbe, sokuk ugyanis alapból nem bízik a rendőrökben.

Egyvalamiben azonban az önjelölt és a hivatalos szervek is egyetértenek: a leghatékonyabban maguk a szülők tudnak tenni az online zaklatások ellen. Egyszerűen azzal, hogy felkészítik a gyerekeiket arra, milyen veszélyek leshetnek rájuk az online térben.

Chelsea Hunter azt mondta, nem érdekli, mit mond róluk a rendőrség, ő nem fogja abbahagyni.

„Boldog vagyok, ha én vagyok az, akivel ezek a férfiak chatelnek. Akkor legalább tudom, hogy egy gyerekkel kevesebbet zaklatnak” - mondta.

A cikket a BBC és a Vice cikkeinek segítségével írtam.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.