A hajléktalanságukért büntetett hajléktalanokat a „lakóhelyükhöz közeli büntetés-végrehajtási intézetekbe" küldené a Belügyminisztérium

A vakáció előtti egyik utolsó ülésén módosította a kormánypárti többség az Alaptörvényt azzal, hogy betiltották a közterületi hajléktalanságot. A Népszava érdeklődésére a pontos büntetési rendről a Belügyminisztérium közölte:

"hatvan napig tartó elzárással vagy hat-száznyolcvan órás közérdekű munkával büntethető október közepétől az a fedél nélkül élő, aki huzamosabb idő után sem hajlandó rendőri felszólításra távozni a közterületről."

A tárca válaszában bizarr módon azt írta, hogy a rövidebb elzárást kapó hajléktalanok

"a lakóhelyükhöz közeli megyei bv intézetekbe” kerülnek.

Az eljárással több probléma is van Vig Dávid, a Helsinki Bizottság rendészeti és büntető igazságszolgáltatási programvezetője szerint. A Népszavának elmondta, hogy

  • jelenleg 130 százalékos a túltelítettség a hazai börtönökben. 
  • Komoly gond a bv-dolgozóknak a bekerülő hajléktalanok őrzése, mert a többi elítélthez képest sokkal rosszabb fizikai és mentális állapotban vannak.

Víg hozzátette:

"a hajléktalan emberek teljesen felesleges és indokolatlan elzárását is az adófizetők pénzéből finanszírozzák. Ha valóban ennyire foglalkoztatja a törvényhozóinkat a hajléktalanság kezelése, sokkal több értelme lenne annak, ha a büntetésükre szánt összeget a szociális ellátás javítására költenék."

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.