Francia hadüzenet Belgiumnak: Mi találtuk ki a sült krumplit, nem ti!

Kitört a francia-belga sültkrumpli-háború.

Az első lövés francia oldalról dördült el: a Le Figaro két kézzel csapott az olajban csöpögő fritőzbe, amikot azt írták, a sült krumpli valójában nem belga, hanem francia találmány. A cikk címe az:

Nem, a sült krumpli nem belga!,

és mindezt ráadásul augusztus elsejére, a nemzetközi sültkumpli-napra időzítették, hogy különösen bosszantó legyen. 

A cikkben Pierre Leclercq történész fejtegeti, hogy a modern sültkumplit Párizs utcáin szolgálták fel először a színházba látogató közönségben a francia forradalom időszakában. 

Bernard Lefèvre, a belga sültkrumpli-szövetség elnöke így válaszolt: 

„Megszoktuk már, hogy a franciák lenéznek minket. Belgiumot mindig a kistestvérnek tekintik. Szerintem nem támadni akarnak, csak zavarban vannak attól, hogy ezt a dolgot nem franciák találták ki.”

„Ha a sült krumpli francia lenne, de nem az, akkor Párizsban nemzetközi sültkrumpli-múzeum működne, ami pedig nincs”

- fejtegette a krumplielnök.

A legenda szerint a sültkrumplit az első világháborúban harcoló amerikai katonák nevezték el tévesen french fries-nak, miközben valójában belgian az. A belga sültkrumpli-kultúra tavaly felkerült az UNESCO világörökség-listára. (Telegraph)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.