Rekordalacsony Merkelék támogatottsága, jönnek fel a populisták

Több 444 videó?
Szeretném

Sosem mérték még ilyen alacsonyra a CDU/CSU támogatottságát, mint a német közszolgálat megbízására készült mostani ARD-DeutschlandTrend kutatásában. Ezek szerint csak 29 százalék szavazna a kereszténydemokratákra. Eddig mindig 30 százalék felett teljesített a CDU és a CSU. Bár a rossz eredmény nem meglepő, ha azt nézzük, hogy migrációról szóló belviták miatt alig egy hónapja majdnem szétrobbant a két párt közötti 70 éves szövetség. Az előző hónaphoz képest 1 százalékot veszítettek.

A nagykoalíció másik pártja, a szociáldemokrata SPD változatlanul 18 százalékon áll, vagyis semmit sem tudott nyerni Merkelék széteséséből. 

Ugyanakkor a jobboldali populista AfD nagyon feljött, már 17 százalékon állnak. Tavaly szeptemberben még 12,6 százalékkal jutottak be a parlamentbe. Ha a következő vasárnap lennének a választások, a Zöldek 15 százalékot, a liberális FDP 7 százalékot, a szélsőbaloldali Linke pedig 9 százalékot kapna. 

A kormánykoalíció munkájával sem túl elégedettek a németek: a megkérdezettek 74 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen. (Tagesschau)