Rekordalacsony Merkelék támogatottsága, jönnek fel a populisták

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Sosem mérték még ilyen alacsonyra a CDU/CSU támogatottságát, mint a német közszolgálat megbízására készült mostani ARD-DeutschlandTrend kutatásában. Ezek szerint csak 29 százalék szavazna a kereszténydemokratákra. Eddig mindig 30 százalék felett teljesített a CDU és a CSU. Bár a rossz eredmény nem meglepő, ha azt nézzük, hogy migrációról szóló belviták miatt alig egy hónapja majdnem szétrobbant a két párt közötti 70 éves szövetség. Az előző hónaphoz képest 1 százalékot veszítettek.

A nagykoalíció másik pártja, a szociáldemokrata SPD változatlanul 18 százalékon áll, vagyis semmit sem tudott nyerni Merkelék széteséséből. 

Ugyanakkor a jobboldali populista AfD nagyon feljött, már 17 százalékon állnak. Tavaly szeptemberben még 12,6 százalékkal jutottak be a parlamentbe. Ha a következő vasárnap lennének a választások, a Zöldek 15 százalékot, a liberális FDP 7 százalékot, a szélsőbaloldali Linke pedig 9 százalékot kapna. 

A kormánykoalíció munkájával sem túl elégedettek a németek: a megkérdezettek 74 százaléka mondta azt, hogy elégedetlen. (Tagesschau)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.