1 millió ember hiányzik a román munkaerő-piacról

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Romániában egymillió dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról – mondta Eugen Teodorovici pénzügyminiszter.

A DCNews.ro hírportálnak a miniszter elmondta: a munkaerőhiányt a kormányban is elemezték és azt javasolta, töröljék azt a 2010-ben hozott rendelkezést, ami szerint a munkáltatók kötelesek átlagbért fizetni egy külföldről érkezett dolgozónak. A miniszter elmondta, akkor a Romániát keményen sújtó nemzetközi gazdasági válság hatására magas volt a munkanélküliség, indokolt volt a hazai munkaerő óvása, de azóta változott a helyzet. A miniszter szerint a privát szférában a munkáltatókra kell bízni a dolgozók bérének megállapítását a nem EU-tagállamból érkező külföldiek esetében is.

Az EU-n kívüli külföldi munkaerő alkalmazásának bátorítása céljából a miniszter minden olyan illeték eltörlésével egyetért, ami jelenleg a munkaerő-költséget terheli. „Szakítani kell a könyvelői szemlélettel, arra kell gondolni, hogy nem baj, ha kiesik 100 lej a költségvetésből, helyette érkezhet 300 lej” – mondta.

Azt mondta, a kormánynak lehetővé kell tenni, hogy külföldiek is jöhessenek dolgozni Romániába, ha ezt akarják. Úgy fogalmazott:

„Hogy kínaiak-e vagy thaiföldiek-e, nem érdekel, a kormány köteles szakképzett munkaerőt biztosítani a munkáltatóknak.”

Júniusban 4,5 százalék volt a munkanélküliségi ráta Romániában, 404 ezerre becsülte a statisztikai intézet az állás nélküliek számát. Az elmúlt időszakban a vállalkozók a szakképzett munkaerő hiányára panaszkodtak, egyes cégek azért mondtak le a terjeszkedésről vagy egyéb fejlesztésekről, mert nem látták biztosítva az ehhez szükséges munkaerőt.

A román hatóságok az idén 4395 munkavállalói engedélyt bocsátottak ki a nem EU-tagállamból érkező külföldieknek, ebből többek között vietnami több mint 1500, török 560, nepáli 350. Most több mint 17 ezer EU-n kívüli külföldi munkavállaló dolgozik Romániában, közülük a legtöbb török (több mint 3600), kínai (2120) és moldovai (1780). A legtöbben a vendéglátóiparban, hajóépítésben, ruha nagybani kereskedelemben és építőiparban dolgoznak. (MTI)