Ma is dél-alabamai lesz az időjárásunk

Grafika: OMSZ

"Pénteken északkelet felől már szárazabb, stabilabb léghullámok érkeznek fölénk, egyre kevesebb helyen alakul ki zápor, zivatar" - írják az Országos Meteorológiai Szolgálat örök optimistái mindazoknak, például nekem, akik a párás melegben a fél karukat adnák akár a száraz melegért is. A figyelmeztető előrejelzések térképe alapján itt Budapesten van már némi remény a túlélésre, Pest megye és a főváros már kívül esik azon a 11 megyén, ahol felhőszakadások miatt adtak ki figyelmeztető előrejelzést.

A hőségriadós figyelmeztetésen azonban nem tud kívül esni semmi, az az egész országra kiterjed. A riasztás citromsárga fokozatú, vagyis a napi középhőmérséklet a 25 fokot haladja majd meg országszerte.

Az északkelet felől érkező stabilabb léghullámok ugyanakkor a forróságot stabilizálják majd, a hétvégén tőről metszett kánikula lesz 30-34 fokos csúcshőmérsékletekkel, árnyékban. Szombatra és vasárnapra nem ígérnek direktbe záporokat - bár azok kialakulására ilyen időjárási körülmények között mindig van esély. Nagy felhőszakadásokra így igazán már csak a jövő héten számíthatunk.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.