Rohamrendőrök zavarták szét a vesztes ellenzéki jelölt sajtótájékoztatóját Zimbabwében

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel
Nelson Chamisa, a vesztes ellenzéki elnökjelöltFotó: LUIS TATO/AFP

A zimbabwét valójában uraló hadsereg ennél plasztikusabban nem is hinthette volna el a gyanút az elfogulatlan megfigyelők körében, hogy a minapi választásokon talán valóban csaltak, és a hivatalosan kihozott győztes, Emmerson Mnangagwa eddigi elnök helyett az ellenzéki Nelson Chamisa az igazi győztes. 

A zimbabwei rohamrendőrség Chamisa mai meghirdetett sajtótájékoztatója előtt elözönlötte a helyszínt és elkergette onnan a nemzetközi és hazai sajtó képviselőit.

Az elnökválasztáson hivatalosan a Mugabe-utód Mnangagwa elnök nyert 51 százalékkal, de miután a rendőrség végül hajlandó volt visszavonulni és Chamisa megtarthatta a tájékoztatóját, a politikus arról beszélt, hogy igazából ő kapott 56 százalékot.

A helyzet zavaros, mert az ellenzék csalást emleget, a nemzetközi megfigyelők szerint is nyomást gyakoroltak a választókra, egy független civil szervezetek által végzett próbaszámlálás alapján viszont az sem kizárt, hogy tényleg az uralkodó párt jelöltje nyert, bár a hibahatár miatt ők is bizonytalanok ebben.

Mnangagwa tavaly lett elnök, miután a hadsereg puccsot hajtott végre, elzavarva Mugabe elnököt. A választás győztese maga is elítélte a rohamrendőrség fellépését és vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy nem tudott előre az akcióról. Megfigyelők szerint az sem kizárt, hogy ebben pont igazat mond, ami viszont arra utalhat, hogy a regnáló elnök nem uralja az erőszakszervezeteket.


Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.