Rohamrendőrök zavarták szét a vesztes ellenzéki jelölt sajtótájékoztatóját Zimbabwében

Nelson Chamisa, a vesztes ellenzéki elnökjelöltFotó: LUIS TATO/AFP

A zimbabwét valójában uraló hadsereg ennél plasztikusabban nem is hinthette volna el a gyanút az elfogulatlan megfigyelők körében, hogy a minapi választásokon talán valóban csaltak, és a hivatalosan kihozott győztes, Emmerson Mnangagwa eddigi elnök helyett az ellenzéki Nelson Chamisa az igazi győztes. 

A zimbabwei rohamrendőrség Chamisa mai meghirdetett sajtótájékoztatója előtt elözönlötte a helyszínt és elkergette onnan a nemzetközi és hazai sajtó képviselőit.

Az elnökválasztáson hivatalosan a Mugabe-utód Mnangagwa elnök nyert 51 százalékkal, de miután a rendőrség végül hajlandó volt visszavonulni és Chamisa megtarthatta a tájékoztatóját, a politikus arról beszélt, hogy igazából ő kapott 56 százalékot.

A helyzet zavaros, mert az ellenzék csalást emleget, a nemzetközi megfigyelők szerint is nyomást gyakoroltak a választókra, egy független civil szervezetek által végzett próbaszámlálás alapján viszont az sem kizárt, hogy tényleg az uralkodó párt jelöltje nyert, bár a hibahatár miatt ők is bizonytalanok ebben.

Mnangagwa tavaly lett elnök, miután a hadsereg puccsot hajtott végre, elzavarva Mugabe elnököt. A választás győztese maga is elítélte a rohamrendőrség fellépését és vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy nem tudott előre az akcióról. Megfigyelők szerint az sem kizárt, hogy ebben pont igazat mond, ami viszont arra utalhat, hogy a regnáló elnök nem uralja az erőszakszervezeteket.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.