Rohamrendőrök zavarták szét a vesztes ellenzéki jelölt sajtótájékoztatóját Zimbabwében

külföld
2018 augusztus 03., 19:14
comments 10
photo_camera Nelson Chamisa, a vesztes ellenzéki elnökjelölt Fotó: LUIS TATO/AFP

A zimbabwét valójában uraló hadsereg ennél plasztikusabban nem is hinthette volna el a gyanút az elfogulatlan megfigyelők körében, hogy a minapi választásokon talán valóban csaltak, és a hivatalosan kihozott győztes, Emmerson Mnangagwa eddigi elnök helyett az ellenzéki Nelson Chamisa az igazi győztes. 

A zimbabwei rohamrendőrség Chamisa mai meghirdetett sajtótájékoztatója előtt elözönlötte a helyszínt és elkergette onnan a nemzetközi és hazai sajtó képviselőit.

link Forrás

Az elnökválasztáson hivatalosan a Mugabe-utód Mnangagwa elnök nyert 51 százalékkal, de miután a rendőrség végül hajlandó volt visszavonulni és Chamisa megtarthatta a tájékoztatóját, a politikus arról beszélt, hogy igazából ő kapott 56 százalékot.

A helyzet zavaros, mert az ellenzék csalást emleget, a nemzetközi megfigyelők szerint is nyomást gyakoroltak a választókra, egy független civil szervezetek által végzett próbaszámlálás alapján viszont az sem kizárt, hogy tényleg az uralkodó párt jelöltje nyert, bár a hibahatár miatt ők is bizonytalanok ebben.

Mnangagwa tavaly lett elnök, miután a hadsereg puccsot hajtott végre, elzavarva Mugabe elnököt. A választás győztese maga is elítélte a rohamrendőrség fellépését és vizsgálatot indított, hangsúlyozva, hogy nem tudott előre az akcióról. Megfigyelők szerint az sem kizárt, hogy ebben pont igazat mond, ami viszont arra utalhat, hogy a regnáló elnök nem uralja az erőszakszervezeteket.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.