Vasárnap éjfélig meghosszabbították az ország egész területére kiadott hőségriasztást

időjárás
2018 augusztus 03., 15:17

Vasárnap éjfélig meghosszabbította az ország egész területére kiadott hőségriasztást az országos tisztifőorvos – közölte az Emmi egészségügyi államtitkársága. Azt írták: a legfrissebb meteorológiai előrejelzések indokolták, hogy a hétfőn kiadott országos riasztást, ami ma éjfélig volt elrendelve, 2 nappal meghosszabbítsák. Az államtitkárság a döntésről értesítette a megyei kormánymegbízottakat, egyéb intézkedésre jelenleg nincs szükség – közölték.

Az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyerekek pedig különösen veszélyeztetett helyzetben vannak. Azt kérik, hogy a vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. Mivel a melegben a koncentrációs készség is gyengül, az autósokat arra kérik: fokozott óvatossággal vezessenek.

Ezen felül felhívták a lakosság figyelmét: ebben az időszakban fokozottan ügyeljenek a megfelelő folyadékpótlásra, a legmelegebb órákban (11 és 15 óra között) kerüljék a tűző napot, bőrüket pedig folyamatosan védjék a leégéstől – írta az Emmi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt péntekre az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett az ország nagy részén felhőszakadás veszélye miatt is figyelmeztetnek.

A jelenlegi előrejelzés szerint a hétvégén folytatódik a hőség. A maximumok általában 30 fok felett lesznek, néhol pedig a leghidegebb órában is 25 fok körül alakul a hőmérséklet.

Az országos tisztifőorvos és az OMSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak

Az országos tisztifőorvos 3 fokozatot rendelhet el:

  1. Figyelmeztető jelzés, ami azt jelzi, hogy egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25 fokot.
  2. Riasztás, ha a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot. A riasztás egyúttal azt is jelzi, hogy a magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent, amely indokolja az egészségügyi ellátórendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.
  3. Hőségriadó, aminek a feltétele, hogy a napi középhőmérséklet az előrejelzések szerint legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez az erről szóló kormányrendelet szerint rendkívüli időjárási helyzetnek számít és rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.

A meteorológiai szolgálat riasztást csak 1-3 órán belül bekövetkező veszélyes időjárási jelenségek esetén – például heves zivatar, jégeső, viharos szél vagy hófúvás miatt – ad ki. A hőség miatti figyelmeztetés viszont az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul, így a kánikula miatt egy egész napra vonatkozóan kizárólag figyelmeztetés lehet érvényben.

  1. Citromsárga, vagyis elsőfokú a figyelmeztetés, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot.
  2. Narancssárga, vagyis másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja.
  3. A piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.

(MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.