Erdogan befagyasztatta Jeff Sessions és Ryan Zinke törökországi javait

2018 augusztus 4., szombat 14:10
55

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton elrendelte Jeff Sessions amerikai igazságügyi és Ryan Zinke belügyminiszter törökországi javainak befagyasztását, válaszul a korábbi washingtoni szankciókra.

Eddig türelmesek voltunk, „de elrendelem: fagyasszuk be az amerikai igazságügyi és a belügyminiszter javait, ha vannak nekik ilyenek” – mondta Erdogan az Ankarából sugárzott televíziós beszédében. „Nem akarunk részt venni egy vesztes-vesztes játszmában”, „mindkét országnak árt, ha egy politikai és igazságügyi vitát gazdasági síkra helyezünk” – mondta.

Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency

A két ország közötti feszültség egy amerikai protestáns lelkipásztor, Andrew Brunson törökországi fogva tartása miatt fokozódott. Brunsont kémkedéssel és terrorizmussal vádolják. Washingtonnak kiemelt fontosságú Brunson kiszabadítása, akit 1,5 év börtön után házi őrizetbe helyeztek a török hatóságok.

Washington szerda este szankciókkal sújtotta a török igazságügyi és a belügyminisztert az ügyben játszott feltételezett szerepük miatt. A török kormány egyből bosszút esküdött, és nyomatékosította: nem adja meg magát a fenyegetéseknek.

Ez volt az első alkalom, hogy Erdogan megjegyzést fűzött az amerikai büntetőintézkedésekhez, amik szerinte „nem illenek a két ország stratégiai együttműködéséhez”.

Törökország jogállam – mondta párttársai előtt Erdogan, aki többször is azt mondta, nincs hatalma beavatkozni az amerikai lelkész ügyébe. „Akik azt hiszik, hogy fenyegetéseikkel és képtelen szankcióikkal megfutamíthatják Törökországot, azok nem ismerik ezt az országot” – mondta. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt