Erdogan befagyasztatta Jeff Sessions és Ryan Zinke törökországi javait

Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton elrendelte Jeff Sessions amerikai igazságügyi és Ryan Zinke belügyminiszter törökországi javainak befagyasztását, válaszul a korábbi washingtoni szankciókra.

Eddig türelmesek voltunk, „de elrendelem: fagyasszuk be az amerikai igazságügyi és a belügyminiszter javait, ha vannak nekik ilyenek” – mondta Erdogan az Ankarából sugárzott televíziós beszédében. „Nem akarunk részt venni egy vesztes-vesztes játszmában”, „mindkét országnak árt, ha egy politikai és igazságügyi vitát gazdasági síkra helyezünk” – mondta.

Fotó: Murat Kula/Anadolu Agency

A két ország közötti feszültség egy amerikai protestáns lelkipásztor, Andrew Brunson törökországi fogva tartása miatt fokozódott. Brunsont kémkedéssel és terrorizmussal vádolják. Washingtonnak kiemelt fontosságú Brunson kiszabadítása, akit 1,5 év börtön után házi őrizetbe helyeztek a török hatóságok.

Washington szerda este szankciókkal sújtotta a török igazságügyi és a belügyminisztert az ügyben játszott feltételezett szerepük miatt. A török kormány egyből bosszút esküdött, és nyomatékosította: nem adja meg magát a fenyegetéseknek.

Ez volt az első alkalom, hogy Erdogan megjegyzést fűzött az amerikai büntetőintézkedésekhez, amik szerinte „nem illenek a két ország stratégiai együttműködéséhez”.

Törökország jogállam – mondta párttársai előtt Erdogan, aki többször is azt mondta, nincs hatalma beavatkozni az amerikai lelkész ügyébe. „Akik azt hiszik, hogy fenyegetéseikkel és képtelen szankcióikkal megfutamíthatják Törökországot, azok nem ismerik ezt az országot” – mondta. (MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.