Méhpusztulásért felelős gyomirtókat és GMO-növényeket is lehet használni amerikai vadasparkokban

mezőgazdaság
2018 augusztus 04., 14:37

A Trump-kormány – szembemenve a 2014-ben hozott politikával, a környezetvédők haragját kiérdemelve – az amerikai szövetségi vadasparkok területén feloldotta a tiltást azoknak a gyomirtóknak (neonikotinoid peszticideknek) a használatára, amik felelősek lehetnek a méh- és egyéb rovarpopulációk csökkenéséért, illetve a genetikailag módosított növények termesztését is engedik ezeken a helyeken. (Egyes nemzeti vadvédelmi menedékhelyeken korlátozottan engedélyezett a mezőgazdasági tevékenység.)

A döntés mellett azzal is érvelnek, hogy a génmódosított növényekre való átállás javítaná a vándorló madarak – köztük a kacsa és a liba – táplálékát. (Több helyen ezekre vadásznak a vadászok.) Több mint 50 vadasparkról van szó., ezek együtt 607 ezer km2-t tesznek ki.

Mióta Donald Trump a Fehér Házba került, környezetvédelmi törvények sorozatát kaszálta el üzleti célokból. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.