Méhpusztulásért felelős gyomirtókat és GMO-növényeket is lehet használni amerikai vadasparkokban

A Trump-kormány – szembemenve a 2014-ben hozott politikával, a környezetvédők haragját kiérdemelve – az amerikai szövetségi vadasparkok területén feloldotta a tiltást azoknak a gyomirtóknak (neonikotinoid peszticideknek) a használatára, amik felelősek lehetnek a méh- és egyéb rovarpopulációk csökkenéséért, illetve a genetikailag módosított növények termesztését is engedik ezeken a helyeken. (Egyes nemzeti vadvédelmi menedékhelyeken korlátozottan engedélyezett a mezőgazdasági tevékenység.)

A döntés mellett azzal is érvelnek, hogy a génmódosított növényekre való átállás javítaná a vándorló madarak – köztük a kacsa és a liba – táplálékát. (Több helyen ezekre vadásznak a vadászok.) Több mint 50 vadasparkról van szó., ezek együtt 607 ezer km2-t tesznek ki.

Mióta Donald Trump a Fehér Házba került, környezetvédelmi törvények sorozatát kaszálta el üzleti célokból. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.