Olyan meleg van, hogy három francia atomerőmű négy reaktorblokkját is leállították a folyók védelmének érdekében

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A Franciaországban is perzselő hőségre tekintettel az Electricité de France (EDF) áramszolgáltató szombaton elrendelte három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását – közölte egy vállalati szóvivő.

Az illetékes az időleges leállítást a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével magyarázta. Mint mondta, két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet-egyet pedig St. Albanban és a német határon fekvő Fessenheimben kapcsoltak le átmenetileg.

Munkások az International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER) kísérleti atomreaktor építési helyszínén 2014. július 11-én Dél-Franciaországban.Illusztráció: Boris Horvat/AFP

Franciaország jelenleg egy egész Európát sújtó hőhullámtól szenved, a hőség helyenként a 37 Celsius-fokot is elérte a Rhone völgyében.

Az EDF atomerőművei a két folyó vizét használják a reaktorok hőmérsékletének szabályozásához, az így felmelegedett meleg vizet pedig visszaeresztik a Rhone-ba, illetve a Rajnába. A helyi élővilág védelme érdekében és a folyók víz-hőmérsékletének emelkedésére való tekintettel a hatóságok korlátozásokat léptettek életbe, hogy mennyi vizet használhatnak az atomerőművek erre a célra. A szabályozás értelmében a folyókba visszavezetett víz átlag-hőmérséklete nem haladhatja meg a 28 Celsius-fokot.

A reaktorblokkok leállítását annak ellenére rendelték el, hogy részben a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett az energiaigény. (MTI)