Békét kötött a lázadókkal a dél-szudáni elnök

A dél-szudáni kormány hatalommegosztási egyezményt írt alá az ország legnagyobb lázadócsoportjával. Salva Kiir elnök és Riek Machar, a lázadók vezetője Szudánban találkoztak. A megállapodás értelmében Machar az öt alelnök egyikeként visszatérhet a hatalomba, ez pedig véget vethet az öt éve tartó polgárháborúnak, amiben több tízezer embert öltek meg és több millió embernek kellett elmenekülnie otthonról.

Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek MacharFotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Korábban is voltak hasonló próbálkozások a békekötésre, de azok elbuktak. A megállapodásnál segédkező szudáni külügyminiszter Al-Dirdiri Mohamed azt mondta, mindkét fél elkötelezett a fegyverszünetért. Kiir elnök szerint ez az egyezmény működni fog, mert ezt senki sem kényszerítette rájuk, mint az előzőt.

Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné, de 2013 óta szinte folyamatosan tombolt a polgárháború a dinkákhoz tartozó Kiir elnök és a nuer Machar ellentéte miatt. Legutóbb Kiir azért váltotta le Machart, mert félt, hogy puccsot szervez ellene. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.