Békét kötött a lázadókkal a dél-szudáni elnök

külföld
2018 augusztus 05., 19:00
comments 26

A dél-szudáni kormány hatalommegosztási egyezményt írt alá az ország legnagyobb lázadócsoportjával. Salva Kiir elnök és Riek Machar, a lázadók vezetője Szudánban találkoztak. A megállapodás értelmében Machar az öt alelnök egyikeként visszatérhet a hatalomba, ez pedig véget vethet az öt éve tartó polgárháborúnak, amiben több tízezer embert öltek meg és több millió embernek kellett elmenekülnie otthonról.

Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar
photo_camera Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Korábban is voltak hasonló próbálkozások a békekötésre, de azok elbuktak. A megállapodásnál segédkező szudáni külügyminiszter Al-Dirdiri Mohamed azt mondta, mindkét fél elkötelezett a fegyverszünetért. Kiir elnök szerint ez az egyezmény működni fog, mert ezt senki sem kényszerítette rájuk, mint az előzőt.

Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné, de 2013 óta szinte folyamatosan tombolt a polgárháború a dinkákhoz tartozó Kiir elnök és a nuer Machar ellentéte miatt. Legutóbb Kiir azért váltotta le Machart, mert félt, hogy puccsot szervez ellene. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.