Békét kötött a lázadókkal a dél-szudáni elnök

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A dél-szudáni kormány hatalommegosztási egyezményt írt alá az ország legnagyobb lázadócsoportjával. Salva Kiir elnök és Riek Machar, a lázadók vezetője Szudánban találkoztak. A megállapodás értelmében Machar az öt alelnök egyikeként visszatérhet a hatalomba, ez pedig véget vethet az öt éve tartó polgárháborúnak, amiben több tízezer embert öltek meg és több millió embernek kellett elmenekülnie otthonról.

Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek MacharFotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Korábban is voltak hasonló próbálkozások a békekötésre, de azok elbuktak. A megállapodásnál segédkező szudáni külügyminiszter Al-Dirdiri Mohamed azt mondta, mindkét fél elkötelezett a fegyverszünetért. Kiir elnök szerint ez az egyezmény működni fog, mert ezt senki sem kényszerítette rájuk, mint az előzőt.

Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné, de 2013 óta szinte folyamatosan tombolt a polgárháború a dinkákhoz tartozó Kiir elnök és a nuer Machar ellentéte miatt. Legutóbb Kiir azért váltotta le Machart, mert félt, hogy puccsot szervez ellene. (BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 0,2 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.