Békét kötött a lázadókkal a dél-szudáni elnök

2018 augusztus 5., vasárnap 19:00
26

A dél-szudáni kormány hatalommegosztási egyezményt írt alá az ország legnagyobb lázadócsoportjával. Salva Kiir elnök és Riek Machar, a lázadók vezetője Szudánban találkoztak. A megállapodás értelmében Machar az öt alelnök egyikeként visszatérhet a hatalomba, ez pedig véget vethet az öt éve tartó polgárháborúnak, amiben több tízezer embert öltek meg és több millió embernek kellett elmenekülnie otthonról.

Salva Kiir dél-szudáni elnök és Riek Machar Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Korábban is voltak hasonló próbálkozások a békekötésre, de azok elbuktak. A megállapodásnál segédkező szudáni külügyminiszter Al-Dirdiri Mohamed azt mondta, mindkét fél elkötelezett a fegyverszünetért. Kiir elnök szerint ez az egyezmény működni fog, mert ezt senki sem kényszerítette rájuk, mint az előzőt.

Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné, de 2013 óta szinte folyamatosan tombolt a polgárháború a dinkákhoz tartozó Kiir elnök és a nuer Machar ellentéte miatt. Legutóbb Kiir azért váltotta le Machart, mert félt, hogy puccsot szervez ellene. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt