Öngyilkos merénylő robbantott fel NATO-katonákat Afganisztánban

külföld
2018 augusztus 05., 08:52
comments 28

Életét vesztette vasárnap legkevesebb három NATO-katona egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén - jelentette be az Afganisztánban tartózkodó NATO-erők parancsnoksága. 

Azt nem közölték, hogy milyen állampolgárságúak voltak a katonák, de később a cseh hadsereg közölte, hogy a meggyilkolt katonák az ő állományukba tartoztak. További három ember megsérült, az amerikai hadsereg szerint egy amerikai és két afgán katona.

Amerikai katonák járőröznek Afganisztánban 2018 júliusában
photo_camera Amerikai katonák járőröznek Afganisztánban 2018 júliusában Fotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A támadás Parván tartományban történt. A merénylő külföldi erőket vett célba, akik éppen szokásos járőrözésüket végezték - mondta Vahida Sahar, a helyi kormányzó szóvivője. A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek. Kelet-Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív. 

Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, erői továbbra is támogatásban és kiképzésben részesítik az afgán katonákat, és folytatnak terrorellenes küldetéseket. Magyar katonák is szolgálnak ugyannak a Resolute Support nevű küldetésnek a részeként, amelyben a cseh katonák is dolgoztak. (AP, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.