Öngyilkos merénylő robbantott fel NATO-katonákat Afganisztánban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Életét vesztette vasárnap legkevesebb három NATO-katona egy öngyilkos robbantásos merényletben Afganisztán keleti részén - jelentette be az Afganisztánban tartózkodó NATO-erők parancsnoksága. 

Azt nem közölték, hogy milyen állampolgárságúak voltak a katonák, de később a cseh hadsereg közölte, hogy a meggyilkolt katonák az ő állományukba tartoztak. További három ember megsérült, az amerikai hadsereg szerint egy amerikai és két afgán katona.

Amerikai katonák járőröznek Afganisztánban 2018 júliusábanFotó: WAKIL KOHSAR/AFP

A támadás Parván tartományban történt. A merénylő külföldi erőket vett célba, akik éppen szokásos járőrözésüket végezték - mondta Vahida Sahar, a helyi kormányzó szóvivője. A merénylet elkövetőjeként a kabuli kormány és az azt támogató nemzetközi erők ellen fegyveres felkelést folytató tálib szélsőségesek jelentkeztek. Kelet-Afganisztánban a tálibok mellett az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet is aktív. 

Bár a NATO 2014-ben hivatalosan leállította harci bevetéseit a közép-ázsiai országban, erői továbbra is támogatásban és kiképzésben részesítik az afgán katonákat, és folytatnak terrorellenes küldetéseket. Magyar katonák is szolgálnak ugyannak a Resolute Support nevű küldetésnek a részeként, amelyben a cseh katonák is dolgoztak. (AP, MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.