12 afrikai vendégmunkás halt meg közlekedési balesetben a dél-olaszországi Foggia közelében

Egy bolgár rendszámú teherautó ütközött egy másik személygépjárművel a dél-olaszországi Foggia közelében: 12 ember meghalt, hárman nem életveszélyesen, de megsérültek. 

A jármű afrikai idénymunkásokat szállított, akik a város közelében végeztek mezőgazdasági munkát. Az olasz sajtóban tényként beszélnek arról, hogy az áldozatokat illegálisan foglalkoztatták, és teljesen szabálytalanul szállították őket, ami hozzájárulhatott a baleset súlyosságához. 

Két napja szintén nem messze Foggiától történt egy kísértetiesen hasonló baleset: akkor négy vendégmunkás halt meg. A szombati esetben már hatóságok is azt gyanítják, hogy illegálisan és szabálytalanul foglalkoztatták illetve szállították a munkásokat. 

A helyi szakszervezeti vezetők már a szombati eset után bejelentették, hogy szerdán „piros sapkás” felvonulást tartanak Foggiában, hogy kifejezzék együttérzésüket. A paradicsomszedők viselnek ilyen sapkákat munka közben, és az áldozatokat is paradicsomszedőként alkalmazták.  

A politika már rárepült az esetekre: a Forza Italia már nyilvánosan is rátámadt a kormányra, amiért nem biztosítja a térségben a tisztességes munkakörülményeket a mezőgazdasági vállalkozásoknak, ami egyenesen vezetett az illegális munkaerő beáramlásához, és az ilyenekhez hasonló tragédiákhoz, és a párt szenátorával egyetértettek első nyilatkozataikban az érintett szakszervezeti vezetők is, szigorúbb munkaügyi ellenőrzést követelve. 

2014 óta több mint 650 ezer bevándorló és menekült érte el Olaszországot a déli partokon keresztül. Csak az idén 1500 ember fulladt a vízbe az ENSZ menekültügyi statisztikái szerint. (BBC / MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.