A magyar méhállomány fele elpusztulhatott a nagy tavaszi méhpusztulásban

természet
2018 augusztus 06., 15:56

Az éves jászberényi méhésztalálkozó tapasztalatairól beszélt az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter, aki szerint továbbra sincs biztos tudásuk arról, vajon mi okozta a tömeges tavaszi méhpusztulást Magyarországon. 

Méh cseresznyevirágnál
photo_camera Méh cseresznyevirágnál Fotó: Patrick Pleul/dpa/AFP

A 3000 méhész részvételével lezajlott konferencián elhangzott, hogy az első laboreredmények a vizsgált napraforgók virágaiban egyelőre nem mutattak ki egyértelmű vegyszeres problémát, ami fogyasztói szempontból ugyan jó hír, viszont a valós okokat emiatt továbbra is homály fedi. 

Nemrég a 444-en is részletesen írtunk arról, hogy Magyarországon egy szezonban hétszer kapnak idegmérget a méhek, és hogy ennek milyen káros következményei lehetnek. A laborvizsgálatok viszont nem igazolják, hogy ez volna az oka a pusztulásnak. 

„Az első talajvizsgálatok eredményei ugyanakkor egyértelműen azt mutatják, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Ez egy nagyon komplex tényfeltárás lesz, egész télen munkát ad majd a szakembereknek” - mondta a műsorban Bross Péter.

Magyarországon 20 ezer méhész tart összesen mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Bross szerint ennek az állománynak tavasszal a fele odaveszett,

és a kijáró méhészek velük együtt az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették. Bross szerint nagyon nehéz lesz a méhészeknek regenerálniuk az állapotokat. A probléma elsősorban az alföldi és a Duna-Tisza köszi megyéket érinti.

Évente 20 ezer tonna mézet exportálnak a magyar méhészek, többnyire az Európai Unió országaiba.

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma. (Inforádió)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.