A magyar méhállomány fele elpusztulhatott a nagy tavaszi méhpusztulásban

Az éves jászberényi méhésztalálkozó tapasztalatairól beszélt az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter, aki szerint továbbra sincs biztos tudásuk arról, vajon mi okozta a tömeges tavaszi méhpusztulást Magyarországon. 

Méh cseresznyevirágnálFotó: Patrick Pleul/dpa/AFP

A 3000 méhész részvételével lezajlott konferencián elhangzott, hogy az első laboreredmények a vizsgált napraforgók virágaiban egyelőre nem mutattak ki egyértelmű vegyszeres problémát, ami fogyasztói szempontból ugyan jó hír, viszont a valós okokat emiatt továbbra is homály fedi. 

Nemrég a 444-en is részletesen írtunk arról, hogy Magyarországon egy szezonban hétszer kapnak idegmérget a méhek, és hogy ennek milyen káros következményei lehetnek. A laborvizsgálatok viszont nem igazolják, hogy ez volna az oka a pusztulásnak. 

„Az első talajvizsgálatok eredményei ugyanakkor egyértelműen azt mutatják, hogy minden benne van a talajban, amit évtizedek óta használ a nagyüzemi mezőgazdaság. Ez egy nagyon komplex tényfeltárás lesz, egész télen munkát ad majd a szakembereknek” - mondta a műsorban Bross Péter.

Magyarországon 20 ezer méhész tart összesen mintegy 1,2 millió méhcsaládot tartanak. Bross szerint ennek az állománynak tavasszal a fele odaveszett,

és a kijáró méhészek velük együtt az összes virágport, nektárt, vizet hordó méhüket elvesztették. Bross szerint nagyon nehéz lesz a méhészeknek regenerálniuk az állapotokat. A probléma elsősorban az alföldi és a Duna-Tisza köszi megyéket érinti.

Évente 20 ezer tonna mézet exportálnak a magyar méhészek, többnyire az Európai Unió országaiba.

Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma. (Inforádió)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.