Nem nyomoznak tovább a Seuso-gyilkosság ügyében

A rendőrség felfüggesztette a nyomozást a Seuso-kincseket felfedező Sümegh József meggyilkolásának ügyében. Sümeghet, az amatőr régészt 1980-ban gyilkolták meg Polgárdiban. Holttestét egy pincében fedezték fel, mellette egy kiásott gödröt találtak - vélhetően abban rejtette el a Seuso-kincseket.

A korabeli vizsgálat szerint öngyilkosságot követett el, ám a rendszerváltoztatást követően a Legfőbb Ügyészség újabb nyomozást rendelt el, amely szerint a férfi gyilkosság áldozata lett, az általa megtalált nagy értékű ezüst lelet pedig eltűnt.

Sümegh József amatőr kincskeresőként kutatta a római emlékeket. Halála után a Seuso-kincseknek jó időre nyomuk veszett, a nyolcvanas években előbb Nyugat-Európában, majd az Egyesült Államokban tűntek fel. Hosszas pereskedés és tárgyalássorozat után két részletben visszavásárolta a kincs biztosan ismert tizennégy darabját, mely most a Nemzeti Múzeumban tekinthető meg.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.