Szaúd-Arábia kiutasította Kanada nagykövetét

Samar Badawi (középen) Michelle Obama akkori first ladyvel és Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszterrel 2012. március 8-án, amikor bátroságáért és nőjogi kiállásáért átvehette az amerikai külügyminiszter által adományozott Bátor Asszonyok díjat.Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Hatalmas diplomáciai botránnyá fújta fel Szaúd-Arábia, hogy a kanadai külügyminisztérium a múlt pénteken, kanadai helyi idő szerint is délután - vagyis akkor, amikor azokat a közleményeket szokták kiadni, amikkel nem akarnak komolyabb feltűnést kelteni - a Twitterén "sürgette" Szaúd-Arábiát, hogy engedje szabadon Samar Badawi szaúdi-amerikai nőjogi aktivistát, egyben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy újabb nőjogi és civil aktivistákat vettek őrizetbe.

A szaúdi külügyminisztérium mostanra a szaúdi belügyekbe való beavatkozássá minősítette a kemény hangúnak, de még szokatlannak se nevezhető twitterposztot. A reakciójuk pedig minden várakozást felülmúlt:

Persona Non Gratává minősítették Kanada szaúdi nagykövetét, akinek 24 órát adtak az ország elhagyására.

A png-zés, ahogy diplomatáknál hívják, a létező legdrasztikusabb lépés a diplomáciában, ilyesmit általában kémbotrányok közepette szoktak csak alkalmazni.

A szaúdiak ezen felül visszahívták saját kanadai nagykövetüket, egyben befagyasztottak minden jövőbeni kereskedelmi és pénzügyi tranzakciót a két ország között.

Kanada egyelőre nem kommentálta a szaúdiak döntését. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.