A belső vizsgálat szerint 2006 óta hamisította a pontszámokat a tokiói orvosi egyetem, hogy kevesebb nőt kelljen felvennie

külföld
2018 augusztus 07., 10:42
comments 103

Múlt héten robbantotta ki Japán legnagyobb lapja, a Yomiuri Shimbun a botrányt: a tokiói orvostudományi egyetem több mint egy évtizede úgy manipulálta a felvételi pontszámokat, hogy 

a nők aránya ne lépje át az intézményben a 30 százalékos arányt. 

Az intézmény azonnal belső vizsgálatot indított, aminek eredményét kedden ismertették Tokióban. Eszerint a pontszámcsökkentés gyakorlata legalább 2006 óta zajlott. Míg a nőkét csökkentették, addig egyes fizetőképes férfiak, illetve ismerősök gyerekek felvételi pontjait pedig növelték. 

Egyes értesülések szerint az egyetem vezetői azzal indokolták az eljárást, hogy így akarták elejét venni az orvoshiánynak: míg a női orvosok házasságkötés, szülés után elhagyhatják az intézményt vagy hosszabb szabadságra mennek, addig a férfiak stabilan dolgoznak. 

A kormány már az ügy kirobbanásakor elítélte, és 

teljes mértékben elfogadhatatlan diszkriminációnak minősítette azt.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.