Az USA volt budapesti nagykövete elmesélte, mennyire készületlenül érte őket Orbán illiberalizmus-építése

külföld
2018 augusztus 07., 17:18

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete azzal kapcsolatban adott interjút a Mother Jonesnak, hogy ő szeretne lenni Kalifornia első női kormányzóhelyettese.

Eleni Kounalakis Athénban 2016. szeptember 14-én.
photo_camera Eleni Tsakopoulos Kounalakis Athénban 2016. szeptember 14-én. Fotó: Panayiotis Tzamaros/NurPhoto

A 2010-ben Budapestre kinevezett Kounalakis – aki Donald Trump győzelmétől elképedve döntötte el, hogy elindul a kormányzóhelyettesi székért – a magyarországi tapasztalatairól is beszélt. (Mármint nem arról – amiről az emlékirataiban írt –, hogy az érkezése után a honvédség vezetőivel, elment a magyar-ukrán határra vaddisznóra vadászni.) Azt mondta, hogy ami itt történt, az bárhol megtörténhet. Persze voltak olyan elemei a magyar történelemnek és kultúrának, amik egyedivé tették Orbán Viktor felemelkedését, de messzebbről nézve látható a párhuzam a történelmi események és napjaink történései között – mondta.

Kounalakis szerint az egész a 2008-as világválsággal kezdődött: a családok pénzügyi biztonságának megingása megalapozott a populisták felemelkedésének. Orbán látta a lehetőséget, látta, hogy jön fel a szélsőjobboldal, így néhány érvüket átvette, és azokat elfogadhatóbban tálalta a választóknak. Emellett erősen befolyásolta az, ahogyan Vlagyimir Putyin megszilárdította a hatalmát Oroszországban, de Kounalakis szerint Orbánnak óvatosnak kellett lennie, nehogy fenyegesse Magyarország tagságát az EU-ban és a NATO-ban.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis és Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisán 2011. július 18-án.
photo_camera Eleni Tsakopoulos Kounalakis és Hende Csaba akkori honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség szolnoki helikopterbázisán 2011. július 18-án. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Kounalakis szerint Orbán először a sajtószabadságnak ment neki, a kritikus újságírókat ellehetetlenítve, illetve a sajtótermékek finanszírozását átrendezve, majd a bíróságokat alakította át. Ezután mindent átalakítottak, és Kounalakis szerint más EU-s országokban kerestek modellt, hogy az átalakításokat ért bíráslatokra azt mondhassák, hogy például az új vallásügyi törvény sokkal liberálisabb, mint a görögországi.

Kounalakis szerint az ő beavatkozásuk miatt nem ment olyan messzire Orbán, mint szeretett volna, de mivel a miniszterelnök most azt mondta, újabb reformokat fog bevezetni, az amerikai politikus szerint mindannak, amit az első körben sikerült megőrizni, valószínűleg most utána fog menni.

Az interjút készítő Szegedy-Maszák Marianne megkérdezte, hogy az USA 2010 után megpróbált-e beavatkozni. Kounalakis erre azt mondta, „Obama elnök nagyon elkötelezett volt”, ahogy a Fehér Ház és Hillary Clinton külügyminiszter is. „Mi a nagykövetségen egyik napról a másikra váltunk szakértőkké” – mondta Kounalakis. Azt mondta, rendszerint az olyan országokban, ahol ilyen problémák merülnek fel, mint nálunk, a Külügyminisztériumban egy egész csapat ezzel foglalkozik, de Magyarország a hidegháború vége óta egy igazi „küldetés teljesítve”-ország volt, úgyhogy a nagykövetségnek magának kellett kitalálnia, hogyan tudja a legjobban kezelni a helyzetet. Obama arra utasította őket, hogy működjenek együtt az EU-val, és gyakoroljanak nyomást az EU-s intézményekre, mint a Velencei Bizottság vagy az Európa Tanács, hogy tartsák Magyarországot a jó úton – mondta Kounalakis. (Mother Jones)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.