Szaúd-Arábia leállította a Kanadába tartó járatait, mert a kormány a jogvédők szabadon engedését követelte

külföld
2018 augusztus 07., 06:00
comments 30

A szaúdi állami légitársaság leállította a Torontóba tartó járatait, miután a kanadai kormány a bebörtönzött emberi jogi aktivisták szabadon engedésére szólította fel a királyságot. Szaúd-Arábia egyúttal minden kereskedelmi kapcsolatot megszakított és kiutasította a kanadai nagykövetet a „beavatkozás” miatt. Erre válaszul Kanada azt üzente, hogy továbbra is támogatni fogja az emberi jogokat.

A szaúdi külügy szerint a kanadaiak félrevezető információk alapján léptek, és biztosította, hogy mindenkit a szaúdi törvények alapján tartóztattak le, és garantálják a jogaikat.

Samar Badawi korábban nemzetközi díjjal tüntették ki Washingtonban
photo_camera Samar Badawi korábban nemzetközi díjjal tüntették ki Washingtonban Fotó: ALEX WONG/AFP

Május közepén 15 emberi jogi aktivistát tartóztattak le a szaúdi hatóságok. Közülük nyolcat valószínűleg szabadon engedtek, de a másik hét ember hollétéről nem lehet tudni. Többet is azzal vádolnak, hogy külföldi szereplőkkel vették fel a kapcsolatot, amiért akár 20 évet is kaphatnak.

Samar Badawit a múlt héten tartóztatták le egy másik aktivistával együtt. A testévért Raifot korábban 10 év börtönre és ezer korbácsütésre ítélték, mert a vád szerint megsértette az iszlámot az interneten. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.