Szaúd-Arábia leállította a Kanadába tartó járatait, mert a kormány a jogvédők szabadon engedését követelte

A szaúdi állami légitársaság leállította a Torontóba tartó járatait, miután a kanadai kormány a bebörtönzött emberi jogi aktivisták szabadon engedésére szólította fel a királyságot. Szaúd-Arábia egyúttal minden kereskedelmi kapcsolatot megszakított és kiutasította a kanadai nagykövetet a „beavatkozás” miatt. Erre válaszul Kanada azt üzente, hogy továbbra is támogatni fogja az emberi jogokat.

A szaúdi külügy szerint a kanadaiak félrevezető információk alapján léptek, és biztosította, hogy mindenkit a szaúdi törvények alapján tartóztattak le, és garantálják a jogaikat.

Samar Badawi korábban nemzetközi díjjal tüntették ki WashingtonbanFotó: ALEX WONG/AFP

Május közepén 15 emberi jogi aktivistát tartóztattak le a szaúdi hatóságok. Közülük nyolcat valószínűleg szabadon engedtek, de a másik hét ember hollétéről nem lehet tudni. Többet is azzal vádolnak, hogy külföldi szereplőkkel vették fel a kapcsolatot, amiért akár 20 évet is kaphatnak.

Samar Badawit a múlt héten tartóztatták le egy másik aktivistával együtt. A testévért Raifot korábban 10 év börtönre és ezer korbácsütésre ítélték, mert a vád szerint megsértette az iszlámot az interneten. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.