A kaposvári rendőröknek parancsba adták, mennyit kell bírságolni és hány „tettenéréses elfogást kell foganatosítani”

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Nem mindennapi hivatalos levelet tett közzé a Zsaruhumor néven futó Facebook-oldal, amely nagyon úgy néz ki, mint amelyet legalább részben rendőrök csinálnak rendőröknek. Az emailben egy rendőrfőnök meglehetősen feldúltan számol be a beosztottjainak az eligazításról, ahol állítása szerint felettese, a Somogy megyei főkapitány fogalmazott meg elvárásokat.

Itt olyan kitételek szerepelnek, hogy

„ebben az évben még őrsönként 50 tettenéréses elfogást kötelező foganatosítani”,

vagy hogy milyen legyen a helyszíni bírságok és a feljelentések aránya:

„a közterületi intézkedések az alábbiak szerint KELL hogy alakuljanak: rögzített figyelmeztetés 50%, HB 35%, feljelentés 15%. EZT IS KÖTELEZŐ BETARTANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Az Átlátszó rákérdezett, és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság válaszából kiderült, hogy a levél nem kamu - ellenben a helyi parancsnok nagyon, nagyon félreértett valamit. „A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nem adott ki erre vonatkozó utasítást! Nincs meghatározva sem havi, sem heti, sem napi kvóta” - írta a rendőrségi sajtóosztály. „A Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások. A feladat-meghatározást a helyi parancsnok értelmezte félre, és azt saját hatáskörében eljárva számszerűsítette. Amint ezen utasítás a főkapitány tudomására jutott, azt azonnali hatállyal visszavonatta.”

Régi slágertéma, főleg autósok körében, hogy a rendőröknek előírják, mennyit és mit kell intézkedni. A most az Átlátszónál dolgozó újságíró, Csikász Brigitta korábban többször írt már erre utaló esetekről a hvg.hu-n, például arról, hogy 

  • az V. kerületi kapitányság egyik parancsnoka írt elő szolgálatonként megadott számú feljelentést (a BRFK tagadta, hogy lenne intézkedési kényszer);
  • a Bicskei Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője fiktív bűnesetekkel akarta a kapitányság statisztikáját javítani;
  • és hogy Miskolcon az elvárás az egyenruhásokkal szemben, hogy a kiszabott bírságok összege növekedjen, azért tudott teljesülni, mert „a jogalkalmazói akarat tudatosult a végrehajtói állomány szemléletében”.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.