A kaposvári rendőröknek parancsba adták, mennyit kell bírságolni és hány „tettenéréses elfogást kell foganatosítani”

bűnügy
2018 augusztus 08., 17:30
comments 255

Nem mindennapi hivatalos levelet tett közzé a Zsaruhumor néven futó Facebook-oldal, amely nagyon úgy néz ki, mint amelyet legalább részben rendőrök csinálnak rendőröknek. Az emailben egy rendőrfőnök meglehetősen feldúltan számol be a beosztottjainak az eligazításról, ahol állítása szerint felettese, a Somogy megyei főkapitány fogalmazott meg elvárásokat.

Itt olyan kitételek szerepelnek, hogy

„ebben az évben még őrsönként 50 tettenéréses elfogást kötelező foganatosítani”,

vagy hogy milyen legyen a helyszíni bírságok és a feljelentések aránya:

„a közterületi intézkedések az alábbiak szerint KELL hogy alakuljanak: rögzített figyelmeztetés 50%, HB 35%, feljelentés 15%. EZT IS KÖTELEZŐ BETARTANI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

link Forrás

Az Átlátszó rákérdezett, és a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság válaszából kiderült, hogy a levél nem kamu - ellenben a helyi parancsnok nagyon, nagyon félreértett valamit. „A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője nem adott ki erre vonatkozó utasítást! Nincs meghatározva sem havi, sem heti, sem napi kvóta” - írta a rendőrségi sajtóosztály. „A Kaposvári Rendőrkapitányság részére a hatékonyabb rendőri munkavégzés céljából korábban meghatározásra kerültek bizonyos elvárások. A feladat-meghatározást a helyi parancsnok értelmezte félre, és azt saját hatáskörében eljárva számszerűsítette. Amint ezen utasítás a főkapitány tudomására jutott, azt azonnali hatállyal visszavonatta.”

Régi slágertéma, főleg autósok körében, hogy a rendőröknek előírják, mennyit és mit kell intézkedni. A most az Átlátszónál dolgozó újságíró, Csikász Brigitta korábban többször írt már erre utaló esetekről a hvg.hu-n, például arról, hogy 

  • az V. kerületi kapitányság egyik parancsnoka írt elő szolgálatonként megadott számú feljelentést (a BRFK tagadta, hogy lenne intézkedési kényszer);
  • a Bicskei Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője fiktív bűnesetekkel akarta a kapitányság statisztikáját javítani;
  • és hogy Miskolcon az elvárás az egyenruhásokkal szemben, hogy a kiszabott bírságok összege növekedjen, azért tudott teljesülni, mert „a jogalkalmazói akarat tudatosult a végrehajtói állomány szemléletében”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.