Egy 13 éves fiú nem tudta tovább elviselni, hogy egy nagyobb srác folyamatosan zaklatja, ezért hasba szúrta egy böllérkéssel

bűnügy
2018 augusztus 08., 08:39

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta a súlyosításért bejelentett ügyészségi fellebbezést, annak a fiúnak az ügyében, aki hasba szúrta a 17 éves ismerősét.

A késelés idején még csak 13 éves fiú és a 17 éves áldozat között már korábban nagyon rossz viszony alakult ki. Előfordult, hogy a 17 éves fiú a vádlottat az ismerősei előtt bántalmazta, nyilvánosan megszégyenítette, amiről még videót is készített.

A késelés napján megint összetűzésbe kerültek egymással. A sértett odalépett a vádlotthoz, megragadta a nyakát, arcon ütötte, majd a védelmére kelő barátját is bántotta. 

Ekkor a 13 éves fiú hazament, magához vett egy böllérkést, visszatért a helyszínre, és bosszúból a pengét közepesnél nagyobb erővel a 17 éves hasába szúrta. 

A közvetlenül életveszélyes állapotba került áldozat életét csak a sürgős műtét mentette meg.

Bár a vádlott az elkövetés idején még nem töltötte be az általános büntethetőségi életkort (a 14. életévét), a Büntető törvénykönyv ilyen súlyos bűntett elkövetőjénél a 12. életév elérése után már elrendeli a büntetést. Mivel a nem kóros elmeállapotú vádlott értelmi színvonala alapján a következmények  felismeréséhez szükséges belátással is rendelkezett, ezért a törvényszék megállapította a bűnösségét.

A nem jogerős ítélet ellen a vádlott, védője és gyámja enyhítésért, az ügyészség azonban lényegesen hosszabb tartamú javítóintézeti nevelés alkalmazása érdekében fellebbezett.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlott kedvezőtlen, ingerszegény családi környezetben, állandó szülői nevelés és felügyelet nélkül nőtt fel. Súlyos magatartási problémái miatt az iskolából eltanácsolták. Magántanulóként eddig csak a harmadik osztályt végezte el, erkölcsi és szociális érzelmeiben súlyosan fejletlen. A társadalmi normákkal és viselkedésmódokkal ugyan tisztában van, de azokat magára nézve nem érzi kötelező erejű elvárásnak. Személyisége antiszociális irányba fejlődik.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a vádlott érdekében is bejelentett ügyészségi fellebbezést fenntartotta. Az indoklás szerint a fiatalkorú vádlott személyiségének fejlődését a javítóintézetben iskolai tanulmányainak folytatása, valamint az intézeti szabályrendszer várhatóan elősegíti, de az eredményhez az ítéletben megállapított idő nem elegendő. A társadalomba beilleszkedésének elősegítését, a konfliktusok megfelelő kezelésének megtanulását a nevelő jellegű intézkedés tartamának növelésével tartanák elérhetőnek. A büntetőügyben másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt. (Ügyészség)