Nincs is PC-terror az amerikai egyetemeken

külföld
2018 augusztus 08., 19:20
comments 356

Nincs sok igazság abban az - elsősorban amerikai, de az egész világon elterjedt - jobboldali közhelyben, hogy az egyetemeken veszélyben van a szólásszabadság, különösen ha a megszólaló konzervatív nézeteket vall. Erre jutott a Georgetown egyetem Free Speech Projectjének kutatása, amit most a Vox ismertetett.

Milo Yiannopoulos-párti tüntetők 2017-ben az University of Californián
photo_camera Milo Yiannopoulos-párti tüntetők 2017-ben az University of Californián Fotó: JOSH EDELSON/AFP

A kutatók 2016 óta 90 olyan eseményt vizsgáltak, amelyekben egy-egy személy szólásszabadsághoz való joga sérült. Ezeknek körülbelül kétharmada történt amerikai egyetemeken, köztük olyan esetekkel, mint amikor egy előadó meghívását visszamondták, egy alkalmazottat kirúgtak sértőnek ítélt megjegyzései miatt, vagy egy diákszínjátszóköri darab színpadra állítását megakadályozták, hogy az nehogy megsértsen valakit.

Ahogy a Vox is rámutat, már az ilyen esetek alacsony száma is elgondolkodtató ahhoz képest, hogy az utóbbi években milyen sokat hallottunk a politikai korrektség pusztító járványáról. Amerikában 4583 felsőoktatási intézmény működik, ehhez képest a két év alatt regisztrált nagyjából 60 problémás esetet nehéz lenne soknak nevezni. Ebből azért le lehet vonni a következtetést, hogy a PC körüli harc egyáltalán nem olyan fontos része az egyetemi mindennapoknak, mint ahogy azt néhányan sugallják.

Talán ennél is érdekesebbek a kutatás eredményei a jobboldali/konzervatív vélemények egyetemi kezelésével kapcsolatban. A Free Speech Project igazgatója szerint

„A legtöbb olyan esetben, amiben az utóbbi években feltehetően konzervatív véleményeket hallgattattak el vagy szakítottak félbe, mintha ugyanazok lennének a főszereplők: Milo Yiannopoulos, Ben Shapiro, Charles Murray vagy Ann Coulter. Ők mintha kifejezetten keresnék és élveznék az ilyen eseteket.”

Az említett négy név közül Magyarországon a Budapesten közpénzből megvendégelt Milo Yiannopoulos a legismertebb, de a másik három is az amerikai szélsőjobboldalon népszerű többé-kevésbé. Amikor jellemzően konzervatív beállítottságú diákcsoportok éppen őket hívják meg egy-egy amerikai egyetemre, a cél legalábbis részben eleve a baloldali diákság provokálása. Ez, írja a Vox, szándékos trollkodás. Aztán amikor a baloldali diákok tüntetésekkel vagy az események megzavarásával válaszolnak, a konzervatív oldal a szólásszabadság megsértését kiáltja.

Ami valahol persze igaz, csak kicsit olyan, mintha egy piromániás a saját gyújtogatásai után azért kezdene reklamálni, hogy a tűzoltók nem végeznek megfelelő munkát.

A kutatók ugyanakkor fontosnak tartották kiemelni, hogy bár a legnagyobb nyilvánosságot ezek a konzervatív oldal érdekeit sértő ügyek kapják, bőven vannak olyan esetek is, amelyekben baloldalinak tartott diákok, oktatók és előadók jogai sérülnek szólásszabadságilag. Ilyen esetek volta például, amikor a Princeton egyik professzora azért nem tarthatott beszédet az egyetem diplomaosztóján, mert halálos fenyegetéseket kapott Donald Trump kritizálása után, vagy amikor a Sonoma State egyetem elnézést kért, mert a diplomaosztójukon egy fekete diák a rendőri brutalitást kritizáló verset olvasott fel.

A Free Speech Project szerint „érdekes lenne megnézni, hogy mi történne akkor, ha a konzervatív diákcsoportok a zavarkeltésből brandet építő előadók meghívása helyett olyan jobboldali gondolkodókat hívnának meg, akikkel esély van értelmes párbeszédre”.

Azt a Vox is hozzáteszi, hogy a kutatás adatai nem biztos, hogy reprezentatív mintát jelentenek, de, teszik hozzá, a Free Speech Project eredményei eléggé egybecsengenek más, hasonló kutatások eredményeivel. A balos-libertariánus Niskanen Center konkrétan arra jutott, hogy a balos professzorokat nagyobb valószínűséggel bocsájtják el az amerikai egyetemekről a véleményük miatt, mint a jobbosokat. Egy másik, szólásszabadságápárti szervezet szerint pedig a 2016-ban hirtelen megugrott gyakoriságú, a témába vágó incidensek jelentős része ahhoz a Milo Yiannopouloshoz köthető, akinek Dangerous Faggot Tour, azaz Veszélyes Buzi Turné nevű rendezvénysorozata ellen sok egyetemen voltak tüntetések.

Azt sem a kutatók, sem a Vox nem tagadják, hogy időnként előfordulnak az amerikai egyetemeken aggasztó, a szólásszabadságot korlátozó események. De a számok azt mutatják, hogy súlyos túlzás PC-terrort és a szólásszabadság haldoklását vizonálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.