Stephen King fia azt állítja, a Cápa című horrorfilm oldhat meg egy rejtélyes, 1974-es gyilkossági ügyet

bűnügy
2018 augusztus 08., 14:55
comments 111

1974 nyarán egy fiatal lány egy női holttestbe botlott a massachusettsi Cape Codban. A holttest meztelen volt, nem voltak kezei, és az áldozat fogait is kihúzták – a hatóságok szerint így próbálták elkerülni, hogy azonosítani tudják az áldozatot. Az ügyet sosem oldották meg, az áldozat a Dűnék Hölgyeként (Lady of the Dunes) ismert.

Joe Hill horroríró, aki egyébként a horrorjaival világhírűvé vált bestselleríró, Stephen King fia, azt állítja, az áldozat személyazonosságára a kedvenc filmje adhat választ: Steven Spielberg Cápa című filmjét 1974 nyarán, Cape Codon forgatták.

A Washington Post cikke szerint Joe Hill sok más fotelnyomozóhoz hasonlóan a The Skeleton Crew: How Amateur Sleuths Are Solving America’s Coldest Cases című könyvben akadt rá a rejtélyes bűnügyre, ami rabul ejtette a fantáziáját. Miután az áldozatot 2010-ben exhumálták, megpróbálták rekonstruálni, hogy nézhetett ki az arca, a kép alapján pedig Hill úgy érezte, látta már ezt az arcot: a Cápa egyik jelenetében hasonlóan néz ki egy statiszta, aki a strandon a többi nyaralóval együtt retteg a vízben tomboló, vérszomjas, nagy fehér cápától.

photo_camera Balra az áldozat arcáról 2010-ben készített rekonstruált fotó, jobbra a Cápa című film egyik statisztája. Fotó: Joe Hill/Tumblr

Hillben felmerült, hogy az áldozat maga a statiszta, és az elméletéről 2015-ben írt is az azóta törölt blogján, a téma pedig előkerült egy podcastben, ami a film készítéséről szólt. (Egyébként ez volt az a film, aminek a forgatása legendásan elhúzódott, sokkal több pénz ment el rá a tervezettnél, a még kezdőnek számító Spielberg gyakorlatilag összeomlott, hiszen az egész karrierjét kockáztatta, de végül ez lett a filmtörténelem addigi legnagyobb bevételét hozó filmje, ami egy csapásra a világ legnagyobb rendezői közé repítette Spielberget.)

Önmagában a fotó még nem jelent semmit, de néhány részlet a forgatás és a gyilkosság között figyelemreméltó:

  • A Dűnék Hölgye 1974. júniusban, a film forgatása alatt még életben volt.
  • A holttestet Provincetownban, nem messze a Martha's Vineyard-szigettől, a filmforgatás helyszínétől találták meg.
  • Hill úgy tudja, hogy kb. mindenki, aki 1974 nyarán Cape Codban volt, statisztaként szerepelt a Cápában.
  • A halottkém jelentése szerint a holttesten egy, a Cápában látható nő fején lévőhöz hasonló kék kendőt találtak.

Hill egy FBI-os barátjának is elmesélte az elméletét, aki szerint „lehet benne valami, ennél furcsább elképzelések is oldottak már meg még megoldhatatlanabbnak tűnő bűnügyeket”.

Mivel nincsenek feljegyzések arról, kik szerepeltek statisztaként a filmben, Hill keresni kezdte azokat, akik a fejkendős nővel együtt szerepelhettek a filmben, hátha kiderül, pontosan ki lehetett az a nő. Egyelőre így áll az ügy, amíg a helyi hatóságok nem állnak elő újabb nyommal, vagy nem jelentkezik valaki, az egész nem több egy vad elméletnél.

„Mi van, ha egy gyilkosság fiatal áldozatát, akit senki sem tudott azonosítani, valójában több 100 millió ember látta egy közkedvelt nyári klasszikusban, és senki sem tudta, hogy őt látják?” – magyarázta el Joe Hill, miért találja az egészet ennyire érdekesnek. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.