A debreceni tankerület kikérte magának, hogy politikai ügy lett az iskolai igazgatóválasztásból

oktatás
2018 augusztus 09., 19:11
comments 168

Szerda reggel írtunk a Debreceni Ady Endre Gimnázium igazgatói pályázatáról. Az intézményben 32 éve dolgozó igazgató ellen egy fideszes önkormányzati képviselő indult, aki korábban csak általános iskolában tanított. A diákönkormányzat és a szülői választmány ellenszavazat nélkül, egyhangúlag támogatta a korábbi igazgató, Rózsavölgyi Gábor pályázatát, a tantestülettől pedig 62-ből 61 szavazatot kapott. Türk László programját hatalmas többséggel utasította el mindenki.

Mindezek ellenére a minisztérium Türk László pályázatát fogadta el, így ő lesz az iskola új vezetője.

A Klebelsberg Központ szerint a minisztériumban „komoly súllyal vették figyelembe azt a tényt”, hogy a Debreceni Tankerületi Központ nem támogatta Rózsavölgyi Gábor pályázatát. A tankerületi központ csütörtökön ki is adott erről egy közleményt.

Ez úgy kezdődik, hogy megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy “egyesek politikai ügyet kívánnak kreálni egy szakmai döntésből a Debreceni Ady Endre Gimnázium intézményvezetői megbízása kapcsán”.

Az egyik utolsó mondatban pedig az igazgatónak kinevezett fideszes önkormányzati képviselőt magasztalják, akiről azt írják, “egy szakmailag magasan felkészült, vezetői tapasztalattal rendelkező, innovatív, dinamikus személyiség”.

A tankerület a közleményben többször is hangsúlyozta, hogy szakmai szempontok alapján alakította ki álláspontját. Ennek az alapját két fenntartói törvényességi ellenőrzés képezte, amelynek során lényegében a korábbi igazgató, Rózsavölgyi Gábor teljesítményét ellenőrizték.

Az első ellenőrzés során a tankerület szerint “a jogszerű működés hiányát” állapították meg. Magas volt az elmaradt tanórák száma, a pedagógusok feladatkiosztása, illetve azok megvalósításának dokumentálása pedig sok esetben nem mutatott egyezést. A második ellenőrzés során ugyanerre jutottak, azt írták, volt olyan osztály, ahol egy adott hónapban a 22 magyar órából 5 volt megtartva, vagyis ez idő alatt a magyar órák 77 százaléka maradt el. A tankerület azzal érvel, hogy ezek miatt az ellenőrzések miatt támogatták Türk László pályázatát.

A Cívishír korábban azt írta, hogy ezek az ellenőrzések pont azután indultak, hogy az igazgató - bár nem is támogatta -, de nem akadályozta meg, hogy az Ady Gimnáziumban az oktatásügyi tiltakozások részeként kockás ingben fotózkodjanak a diákok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.