Gordon Clarknak elege lett a szomszédaiból, ezért felgyújtott egy kaliforniai erdőt

külföld
2018 augusztus 09., 21:59
comments 198

Több mint 240 ezer hektáron tombolnak az erdőtüzek a szárazsággal küzdő Kaliforniában. Több különböző tűzfészek is kialakult, összesen 14 ezer tűzoltó dolgozik az oltásokon. A táj sok helyen Mad Max-vidékké változott.

Egyes tűzfészkek kialakulásához azonban nem a szárazság vezetett, hanem szándékos gyújtogatás. A kaliforniai rendőrség kedden letartóztatott egy férfit, Gordon Clarkot, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta a “Szent Tűz” névvel illetett dél-kaliforniai erdőtüzet. Közel négyezer hektáron égett le az erdő, és még most is több mint 600 tűzoltó küzd azért, hogy megfékezzék a tüzet.

Íme, a Clark által okozott tűz:

photo_camera Fotó: ROBYN BECK/AFP

A hatóságok szerint az 51 éves Clark azért gyújtotta fel az erdőt, mert nem jött ki a szomszédaival, erről e-mailt is írt a helyi önkéntes tűzoltók vezetőjének, azzal fenyegetve őt, hogy leégeti az egész helyet.

photo_camera Gordon  Clark Fotó: AP

Végül hétfőn tényleg tüzet gyújtott, leégetve mind a 12 szomszédjának a birtokát. Csak a saját területét nem érték a lángok. De a tűz azóta is pusztít, a férfi ellen pedig vádat emeltek.

photo_camera Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Clark tüze ugyanakkor kismiska az állam két legnagyobb erdőtüzéhez képest, amelyek kalifornia északi részén pusztítanak. A Mendocino-tűzfészek a legnagyobb, amelyet valaha láttak az államban, nagyobb területen pusztít, mint Los Angeles. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.