Gordon Clarknak elege lett a szomszédaiból, ezért felgyújtott egy kaliforniai erdőt

Több mint 240 ezer hektáron tombolnak az erdőtüzek a szárazsággal küzdő Kaliforniában. Több különböző tűzfészek is kialakult, összesen 14 ezer tűzoltó dolgozik az oltásokon. A táj sok helyen Mad Max-vidékké változott.

Egyes tűzfészkek kialakulásához azonban nem a szárazság vezetett, hanem szándékos gyújtogatás. A kaliforniai rendőrség kedden letartóztatott egy férfit, Gordon Clarkot, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő okozta a “Szent Tűz” névvel illetett dél-kaliforniai erdőtüzet. Közel négyezer hektáron égett le az erdő, és még most is több mint 600 tűzoltó küzd azért, hogy megfékezzék a tüzet.

Íme, a Clark által okozott tűz:

Fotó: ROBYN BECK/AFP

A hatóságok szerint az 51 éves Clark azért gyújtotta fel az erdőt, mert nem jött ki a szomszédaival, erről e-mailt is írt a helyi önkéntes tűzoltók vezetőjének, azzal fenyegetve őt, hogy leégeti az egész helyet.

Gordon  ClarkFotó: AP

Végül hétfőn tényleg tüzet gyújtott, leégetve mind a 12 szomszédjának a birtokát. Csak a saját területét nem érték a lángok. De a tűz azóta is pusztít, a férfi ellen pedig vádat emeltek.

Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Clark tüze ugyanakkor kismiska az állam két legnagyobb erdőtüzéhez képest, amelyek kalifornia északi részén pusztítanak. A Mendocino-tűzfészek a legnagyobb, amelyet valaha láttak az államban, nagyobb területen pusztít, mint Los Angeles. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.