Aszad visszatér az uniós piacra: Görögország újra vásárol Szíriától

Görögország gazdasági mentőövet dobott Bassár el-Aszad rendszerének: 

újra importálnak foszfátot a Palmyra körüli bányákból.

A foszfáteladás különösen fontos Szíriának, mert az olajipart továbbra is szankciók sújtják. 2009 és 2011 között Szíria szállította a teljes uniós foszfátimport egyötödét, aztán ez is összeomlott a háború miatt. A foszfátot leginkább műtrágyához használják.

2017 decembere és 2018 áprilisa között viszont újra felélénkült a forgalom, és megháromszorozódott a Szíriából az EU-ba szállított foszfát mennyisége - szinte teljes egészében Görögországba. 

Ez még nem nagy mennyiség a háború előtti szinthez képest, de világosan látszik, hogy Szíria kezd visszatérni az uniós piacra. 2010-ben még 200 millió dollár volt a szír foszfátexport összértéke.

A Palmyra környéki bányákat az Iszlám Állam 2015-ben elfoglalta, Aszadnak pedig orosz segítséggel sikerült visszafoglalni ezeket. A bányákat orosz befektetők indították újra, és Aszad hálából oroszoknak is adta a bányászati jogokat. A koncessziót az OAO Stroytransgaz nevű cég nyerte - a vállalat rajta van az amerikai szankciós listán, az EU listáján viszont nincs. (Politico)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.