„Csodaország Magyarország” – kész az augusztus 20-i tűzijáték zenéje

Elkészült az augusztus 20-i Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje. Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének szerzője, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja (középen) a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán 2018. augusztus 10-én. Mellette jobbról Balogh Sándor karmester.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A zenemű felvételén pénteken Budapesten Szarka Tamás az MTI-nek elmondta: a 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, illetve mai viszonyunkról hozzá és Magyarországhoz. Az alkotást Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették. A műben két intelme jelenik meg:

  1. Az egyik tétel az irgalmasságról szól, az intelmet versbe öntötte.
  2. A másik intelem arról szól, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít.

A mű felvétele Balogh Sándor karmester vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar közreműködésével készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A zeneművet az augusztus 20-i ünnepségen adják elő délelőtt a Kossuth téren, este pedig a tűzijáték alatt hallható.

„A Kossuth téren több mint százan lépnek fel, grandiózus vállalkozásról van szó”

– mondta Szarka Tamás, aki Horváth János zongorista mellett szintén szólistaként lép fel a zenedarabban. Elmondta, hogy egy verset is írt a Szent Koronáról, a tűzijáték végén pedig meglepetésre számíthat a közönség.

Szarka azt mondta, óriási megtiszteltetés volt neki a felkérés, hogy írjon Magyarország születésnapjára Szent Istvánról egy dalt, nagy izgalommal várják a fellépést. Az alkotás fő üzenete, alcíme, amely szöveg el is hangzik a darabban: „Csodaország Magyarország”.

A mű létrehozásának folyamatáról elmondta: hosszú, mintegy 2 hónapos munka áll mögötte, a hangszereléstől kezdve a zene felvételéig. A zenének a tűzijátékot kell kiszolgálnia – szögezte le.

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének szerzője, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja és Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes beszélget a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán 2018. augusztus 10-én.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Miklósa Erika, aki nem először dolgozik a zeneszerzővel, szintén arról beszélt, hogy a felkérés nagy öröm számára, és komoly feladatot jelent a mű előadása. Mint mondta: „Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem.” Elmondta, hogy a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává. Ő azt szögezte le, hogy:

„Boldog vagyok, hogy ezen az ünnepen itthon vagyok, énekelhetek és megtisztelhetem az országomat azzal, hogy fellépek ezen az ünnepségen.”

(MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.