„Csodaország Magyarország” – kész az augusztus 20-i tűzijáték zenéje

Elkészült az augusztus 20-i Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje. Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének szerzője, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja (középen) a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán 2018. augusztus 10-én. Mellette jobbról Balogh Sándor karmester.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A zenemű felvételén pénteken Budapesten Szarka Tamás az MTI-nek elmondta: a 30 perces zenedarab Magyarországról és Szent Istvánról szól, illetve mai viszonyunkról hozzá és Magyarországhoz. Az alkotást Szent István király fiához, Imre herceghez írt intelmei ihlették. A műben két intelme jelenik meg:

  1. Az egyik tétel az irgalmasságról szól, az intelmet versbe öntötte.
  2. A másik intelem arról szól, hogy az alázat felemel, a gőg letaszít.

A mű felvétele Balogh Sándor karmester vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Szarka Tamás zenekara és a Honvéd Férfikar közreműködésével készült a Magyar Rádió 6-os stúdiójában. A zeneművet az augusztus 20-i ünnepségen adják elő délelőtt a Kossuth téren, este pedig a tűzijáték alatt hallható.

„A Kossuth téren több mint százan lépnek fel, grandiózus vállalkozásról van szó”

– mondta Szarka Tamás, aki Horváth János zongorista mellett szintén szólistaként lép fel a zenedarabban. Elmondta, hogy egy verset is írt a Szent Koronáról, a tűzijáték végén pedig meglepetésre számíthat a közönség.

Szarka azt mondta, óriási megtiszteltetés volt neki a felkérés, hogy írjon Magyarország születésnapjára Szent Istvánról egy dalt, nagy izgalommal várják a fellépést. Az alkotás fő üzenete, alcíme, amely szöveg el is hangzik a darabban: „Csodaország Magyarország”.

A mű létrehozásának folyamatáról elmondta: hosszú, mintegy 2 hónapos munka áll mögötte, a hangszereléstől kezdve a zene felvételéig. A zenének a tűzijátékot kell kiszolgálnia – szögezte le.

Az augusztus 20-i tűzijáték zenéjének szerzője, Szarka Tamás Kossuth-díjas énekes, a Ghymes együttes alapító tagja és Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes beszélget a Magyar Rádió 6-os stúdiójában tartott próbán 2018. augusztus 10-én.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Miklósa Erika, aki nem először dolgozik a zeneszerzővel, szintén arról beszélt, hogy a felkérés nagy öröm számára, és komoly feladatot jelent a mű előadása. Mint mondta: „Egy magyar művésznek óriási megtiszteltetés, ha egy nemzeti ünnepen felléphet, énekelhet, pláne akkor, ha ezt Szarka Tamás zenéjére teszi, amely nem szűkölködik a magyar népzenei hagyományokban sem.” Elmondta, hogy a zenemű alapja egy magyar népdal, és az teljesedik ki modern operává. Ő azt szögezte le, hogy:

„Boldog vagyok, hogy ezen az ünnepen itthon vagyok, énekelhetek és megtisztelhetem az országomat azzal, hogy fellépek ezen az ünnepségen.”

(MTI)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.