Elburjánzottak az örökpanorámás gazdasági épületek a balatoni hegyoldalakban

Sorra vásárolják fel a balatonfelvidéki szőlőket, amiket aztán, ha nem is hivatalosan, de gyakorlatilag a termelésből is kivonnak, panaszkodnak balatoni borászok. A csopaki és az arácsi hegyoldalban sorra nőnek ki a földből a "gazdasági épületek", amelyekről már messziről is látszik, hogy gazdasági tevékenységet aligha folytat bennük bárki.

Matolcsy Ádám balatonfüredi mezőgazdasági melléképületének látványterveFotó: via Raw Development

A balatoni borászok több egyesülete, így a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex eredetvédelmi kezdeményezés tagjai és a Rizling Generáció is Nagy István agrárminiszterhez fordult, hogy egyeztessenek az ügyben. Az egyik legismertebb csopaki borász, Jásdi István szerint a faluban van olyan szőlő, amit hektáronként százmillió forintos áron kínálnak, csupán mert jó a kilátás.

Nem tudom, hogy önök közül hányan dolgoztak valaha szőlőben, de elárulom, hogy a kilátás nem különösebben szempont a szőlőtermesztésben, bortermelésben. Például azért, mert a szőlőt alulról felfelé haladva kapálják, magyarán a panorámának háttal. Update 09:44: Egy nagyon kedves, az agráriumban nagyon is jártas olvasónk vitatja ezt, mármint hogy alulról fölfelé kapálnának. Én pedig elhiszem neki, még úgy is, hogy nem az ujjamból szoptam, hanem csicsói szőlősgazdáktól. Persze az is lehet, hogy összevissza kapálják a szőlőt, ki hogy. Abban mindenesetre olvasónk is megnyugtatott, hogy a tűző napon kapálva az embernek, még ha szemben is áll vele, nemigen van kedve a panorámában gyönyörködni, legyen bármilyen szép a táj.

Matolcsy Ádám balatonfüredi mezőgazdasági melléképülete már nem csak papíron, háttérben a szőlőtermesztésben nélkülözhetetlen örökpanorámával.

Ezekre a telkekre papíron gazdasági épületeket emelnek az új tulajdonosok, amiket aztán a gyakorlatban nyaralónak használnak. A balatonfelvidéki borászok ezért korábban már teljes építési tilalom bevezetését kérték, mert szerintük csak így lehet megakadályozni a szőlőterületek felvásárlását. Most ugyanis már annyira elszabadultak az árak, hogy a termelőknek esélyük sincs termőterületük bővítésére.

Az örökpanorámás gazdasági épületek szaporodása miatt az elmúlt 12 évben Badacsonyban 40, a balatonfüredi-csopaki borvidéken 30 százalékkal csökkent azoknak a területeknek a nagysága, ahol szüretelnek is. Pedig a szőlőtelepítésre uniós támogatás is jár, de abból a Balaton környékén nem az északi parton telepítenek új szőlőket, hanem a délin - ahol a szőlőtermesztésre alkalmas déli lejtők nem a tóra néznek. (Via VG.hu)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.