A dolgozók és családtagjaik egészségét is rontja, ha elvárjuk, hogy munkaidőn kívül is olvassák a munkahelyi íméleket

életmód
2018 augusztus 11., 04:24
comments 149

Egy amerikai kutatás szerint annak is hatása van a dolgozók mentális egészségére, ha csak ki nem mondott elvárásként van jelen a munkahelyen, hogy a munkavállalók munkaidőn kívül is olvassák a munkahelyi levelezést. Az, hogy a dolgozóknak mindig elérhetőeknek kell lenniük, ráadásul nem is csak az ő, de a családtagjaik egészségét is rontja, hiszen a háztartás minden tagját stresszeli.

A kutatás szerint a rugalmas munkaidő éppen ezért gyakran vezet korlátok nélküli munkához, mikor a munka rátelepszik az ember magánéletére is. A munka-magánélet egyensúly felborulása stresszt okoz a dolgozóknak, akik úgy érzik, egy kevésbé képesek megfelelően részt venni a saját magánéletükben, és a munka mellett másban is kiteljesedni. Ezt a családtagok is érzik, akik úgy látják, a munka elrabolja tőlük a szerettüket.

Ezek a jelenségek eddig is ismertek voltak, de ami ebben a kutatásban új, az az, hogy bemutatta, a káros hatások akkor is jelentkeznek, ha a dolgozó ténylegesen nem tölti munkával a szabadidejét, pusztán csak azt az elvárást támasztja vele szemben a munkahelye, hogy a hivatalos munkaidején kívül is elérhető legyen, olvassa a munkahelyi levelezést vagy legyen kéznél a telefonja.

Ez az elvárás ugyanis már önmagában stresszt okoz, és magánéleti ellentéteket szülhet.

Ennek elkerülése érdekében a tanulmány szerint a munkaadóknak érdemes pontosan lefektetni az elvárásaikat a munkaszerződésben, és kompenzálni is a rendelkezésre állást, vagy pedig munkaidőn kívül olyan fix ablakokat kijelölni, amikor a dolgozójuknak elérhetőnek kell lennie, vagy ellenőriznie kell a levelezését. Ezzel a rendelkezésre állást fix keretek közé szorítják, az örökös rendelkezésre állási kényszer bizonytalansága pedig nem okoz stresszt. (EurekAlert)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.