Milliók életét mentheti meg egy újfajta szúnyogháló

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egy újfajta vegyi kombinációval kezelt szúnyogháló milliók életét mentheti meg Afrika maláriától sújtott részein. Az elmúlt két évben teszteltek Burkina Fasóban - és ahol ezzel kezelték a szúnyoghálókat, 12 százalékkal kevesebb malária-megbetegedés történt, mint ott, ahol hagyományos szúnyoghálót használtak. 

A kutatás eredményeit a Lencet orvosi lapban publikálták, Steve Lindsay, a Burham University biológusa szerint pedig komoly előrelépést jelent. 

„12 százalék elsőre nem hangzik soknak, de igenis fontos eredmény: ha egész Burkina Fasóban ilyen hálót alkalmaztunk volna, 700 ezer gyereket mentettünk volna meg a maláriától, összesen pedig 1,2 millió embert” - mondta Lindsay. 

A jelenleg használt szúnyoghálókat bevonó anyaggal szemben a szúnyogok egyre inkább rezisztenssé válnak. A világ összes maláriás esetének 91 százaléka Afrikában történik.

Miután a megbetegedések száma 15 éven át csökkent világszerte, az elmúlt években megint növekedés látszik. 2016-ban összesen 216 millió ember kapta el a maláriát, ami 15 milliós növekedés volt 2015-höz képest. A halálos esetek kétharmada öt év alatti gyerek. (Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.