Milliók életét mentheti meg egy újfajta szúnyogháló

2018 augusztus 11., szombat 12:30
145

Egy újfajta vegyi kombinációval kezelt szúnyogháló milliók életét mentheti meg Afrika maláriától sújtott részein. Az elmúlt két évben teszteltek Burkina Fasóban - és ahol ezzel kezelték a szúnyoghálókat, 12 százalékkal kevesebb malária-megbetegedés történt, mint ott, ahol hagyományos szúnyoghálót használtak. 

A kutatás eredményeit a Lencet orvosi lapban publikálták, Steve Lindsay, a Burham University biológusa szerint pedig komoly előrelépést jelent. 

„12 százalék elsőre nem hangzik soknak, de igenis fontos eredmény: ha egész Burkina Fasóban ilyen hálót alkalmaztunk volna, 700 ezer gyereket mentettünk volna meg a maláriától, összesen pedig 1,2 millió embert” - mondta Lindsay. 

A jelenleg használt szúnyoghálókat bevonó anyaggal szemben a szúnyogok egyre inkább rezisztenssé válnak. A világ összes maláriás esetének 91 százaléka Afrikában történik.

Miután a megbetegedések száma 15 éven át csökkent világszerte, az elmúlt években megint növekedés látszik. 2016-ban összesen 216 millió ember kapta el a maláriát, ami 15 milliós növekedés volt 2015-höz képest. A halálos esetek kétharmada öt év alatti gyerek. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt