Mindannyian szürkemarhák vagyunk egy kicsit (nagyon)

mezőgazdaság
2018 augusztus 11., 18:12
comments 165

Nagy István agrárminiszter, Új Idők Új Fazekas Sándora a VI. Szürkemarha Fesztiválon járt, a Borsod megyei Harsányban. Itt szavalta el alábbi költeményét, amelyet a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti Dal után rögtön a negyedik helyre tennék a nemzeti identitást kifejező, nemzeti sorskérdéseket feszegető lírai alkotások között. A szövegét az MTI tudósítása alapján közlöm:

„A szürkemarha a magyar állattenyésztés címerállata,
s megtestesíti mindazt, ami a magyarokat jellemzi:
konok, szikár, küzd a túlélésért és győz.
Van múltja, jelene és benne van a jövő!”

Szürkemarhák a VI. Harsányi Szürkemarha Fesztiválon.
photo_camera Szürkemarhák a VI. Harsányi Szürkemarha Fesztiválon. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Nagy István, a szürkemarhák hegedőse a továbbiakban kifejtette:  néhány évtizede senki nem gondolta volna, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park területén elrejtve megmaradt néhány tíz darabos szürkemarha állományt

olyan szinten

sikerül megmenteni, mint ahogyan az mára megtörtént.

Miként is zárhatná cikkét a tudósító, hogy kifejezze mindazt a jövőbe vetett hitet és az előttünk álló feladatok nehézségének tudatát, amelyet a miniszter sugallt?

Rendezni végre közös szürkemarháinkat,
ez a mi munkák; és nem is kevés.

Huszárbemutató a VI. Harsányi Szürkemarha Fesztiválon.
photo_camera Huszárbemutató a VI. Harsányi Szürkemarha Fesztiválon. Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.