„Nincs arra igazolás, ha könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre” - írta a volt román miniszterelnök a bukaresti tömegtüntetésről

Egész Románia felbolydult, miután pénteken éjjel több tízezres, egyes források szerint százezres tüntető tömeg csapott össze a bukaresti csendőrséggel. A tüntetést a nyári szünetre hazaérkező, külföldön dolgozó román vendégmunkások szervezték, akik szolidaritást vállaltak a korábbi évek korrupcióellenes demonstrációival, és Viorică Dăncilă miniszterelnök lemondását követelik. A tüntetőknek a kormányzó Szociáldemokrata Pártból (PSD) is elegük van, és azt akarják elérni, hogy a büntetett előéletű személyeket takarítsák el a román belpolitikából.

A tüntetés talán nem zavart volna sok vizet, de miután a csendőrök már délután könnygázt fújtak az akkor még csak pár száz fős tömegre, egyre többen érkeztek demonstrálni, majd késő estig sorozatosan össze-összecsaptak a hatóságokkal, akik a könnygáz mellett vízágyút is bevetettek.

Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Már az éjjel elterjedt a hír, hogy a tüntetők közt focihuligánok vegyültek el, ezért a csendőrség kérte a demonstrálókat, hogy a nők és a gyerekek menjenek haza. Az éjjel néhány tüntető két csendőrt, egy férfit és egy nőt is ütlegelni kezdett, őket a többi tüntető állította le.

A hatóságok erőszakos fellépése annyira feldühítette a román közvéleményt, hogy szombat estére is tüntetés szerveződik a fővárosban.

Szombaton reggel a román csendőrség közleményt adott ki, ami szerint a békés tüntetők közé vegyült jól szervezett csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a tüntetésen. A jelentésük szerint 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej (1 millió 200 ezer forint) értékben.

A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Kerekesszékéből kiesett nő átölel egy földön fekvő férfit a tüntetésen.Fotó: Andreea Alexandru/MTI/MTVA

A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Raluca Turcab azt nyilatkozta, hogy bizonyos jelek arra utalnak, hogy a provokáló huligánokat éppen a PSD szervezte a térre, hogy ezzel lejárassa a tüntetőket. Turcab hozzátette, hogy pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy elkapják az erőszak felelőseit.

Dacian Cioloș volt miniszterelnök azt írta Facebook-oldalára, hogy a karhatalmak reakciója, és azoké, akik az oszlatást parancsba adták, nagy veszélyt jelent a demokráciára. „Nincs arra igazolás, hogy könnygázzal támadsz nőkre, gyerekekre, tolószékes emberekre. Az 550/2004-es törvény 36-os cikkelye egyértelműen megtiltja az ilyesmit. Azok, akiknek az a feladata, hogy megvédjék a békés embereket, inkább veszélybe sodorták az életüket. Mindenkinek, akinek köze volt a parancs kiadásához, felelnie kell ezért.”

A szintén ellenzéki Népi Mozgalom Pártja Carmen Dan belügyminiszter lemondását kéri. Azt írják, hogy a csendőrök brutalitása a '90-es évekre emlékeztet.

A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint „aránytalan és brutális” fellépésük vezetett az erőszakhoz. Az erő alkalmazásának jogosságát a katonai ügyészség vizsgálja. (Transindex, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.