Elhunyt az irodalmi Nobel-díjas V. S. Naipaul

gyász
2018 augusztus 12., 03:02
photo_camera Fotó: Ulf Andersen / Aurimages/Aurimages

Szombaton londoni otthonában elhunyt V. S. Naipaul Nobel-díjas író. Családja közleményben erősítette meg a halálhírt. A New York Times nekrológja szerint a karibi Trinidadon született inidaiként megtestesítője volt a kolonializmus ellentmondásainak, mely egyben fő témája is volt. Egyetemi tanulmányait ösztöndíjjal Oxfordban végezte, majd élete hátralevő részében ott is élt.

Életében hasonlították Dickenshez és Tolsztojhoz is, de bőven kapott kritikákat a harmadik világ szétesését ábrázoló írásaiért, melyet sokan a kolonializmus mosdatásaként értékeltek. A Times ugyanakkor azt írja a nekrológjában, hogy sem a kolonizáltakat, sem a kolonizálókat nem kímélte, amikor a gyarmatosítók arroganciájáról és önfényezéséről, illetve az afrikai és karibi szabadságmozgalmak önbecsapásáról és etikai kétségeiről írt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.