Negyed métert emelkedett Lombok a múlt heti földrengés után

Fotó: Anton Raharjo/NurPhoto

Már több mint 300 áldozata van az egy hete történt lomboki földrengésnek, ami után több mint 270 ezer ember veszítette el otthonát az indonéz szigeten. 

A NASA és a California Institue of Technology kutatói most műholdfelvételeken elemezték a földrengés következményeit, és azt találták, hogy egyes pontokon - különösen a rengés epicentrumához közeli, északnyugati területeken - a sziget 20-25 akár centiméterrel is megemelkedhetett. 

A szatellitfotók alapján készült elemzések szerint más részein a sziget tengerszinttől mért magassága épp ellenkezőleg, csökkent, volt ahol 15 centimétert is. A NASA kutatói egyébként azért is készítenek ilyen felvételeket, mert azok segíthetnek a helyi hatóságoknak a földrengés utáni újjáépítés során. 

A szigeten a jelentések szerint lassan kezd visszatérni az élet a „normál” kerékvágásba, a rengés sújtotta falvak és települések lakói már új, ideiglenes mecseteket létesítésén dolgoznak. 

A Balitól keletre fekvő Lombokot egymás után három földrengés rázta meg egy hét alatt. A július 29-i rengésben 16-an halltak meg, a néhány nappal később történt utórengést követően több tucat ember sérült meg. (radionz via ABC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.