Visszakapta működési engedélyét a legnagyobb oroszországi magánegyetem

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Még pénteken írt arról a Moscow Times, hogy visszakapta működési jogosítványait a szentpétervári Európa Egyetem (European University in St. Petersburg), Oroszország vezető magánkézben lévő egyeteme. 

Az orosz állam két éve kezdte el vegzálni az intézményt és függesztette fel licencét, hivatalosan építési jogszabályok megsértése miatt. Az oktatást felügyelő állami hivatal (Rosobrnadzor) idén télen le is foglalta az 1994 óta működő egyetem főépületét, most azonban úgy döntöttek, hogy mégis engedik tovább működni az intézményt. 

A szentpétervári campusFotó: Wikipedia

Két év után kilenc mesterkurzussal és négy posztgrad programmal folytatódhat a munka, az egyetem rektora, Nyikolaj Vahtyin szerint a jogszabály alapján október-november tájékán indulhat újra a tanítás. 

A tantervek között a CEU egyik oktatója szerint kitűnő társadalmi nemek program is működik. 

A szentpétervári Európa Egyetem hivatalos oktatási nyelve orosz, de 1998 óta nemzetközi programokat is vezettek, döntően angol nyelven.

Az intézményt a 2008-as tanévben kezdte egyre nagyobb nyomás alá helyezni az orosz kormány, azok után, hogy elfogadtak egy 700 ezer eurós kutatási támogatást az orosz választások megfigyelésére. A program végül a kormány fenyegetése nyomán nem valósult meg, az egyetemet több alkalommal is ideiglenesen bezárták. 

A European University-t a CEU-hoz hasonlóan gyakorlatilag kezdetek óta támogatta a Soros-alapítvány és a Nyílt Társadalom Alapítvány.  (Moscow Times)