Visszakapta működési engedélyét a legnagyobb oroszországi magánegyetem

külföld
2018 augusztus 12., 17:51

Még pénteken írt arról a Moscow Times, hogy visszakapta működési jogosítványait a szentpétervári Európa Egyetem (European University in St. Petersburg), Oroszország vezető magánkézben lévő egyeteme. 

Az orosz állam két éve kezdte el vegzálni az intézményt és függesztette fel licencét, hivatalosan építési jogszabályok megsértése miatt. Az oktatást felügyelő állami hivatal (Rosobrnadzor) idén télen le is foglalta az 1994 óta működő egyetem főépületét, most azonban úgy döntöttek, hogy mégis engedik tovább működni az intézményt. 

A szentpétervári campus
photo_camera A szentpétervári campus Fotó: Wikipedia

Két év után kilenc mesterkurzussal és négy posztgrad programmal folytatódhat a munka, az egyetem rektora, Nyikolaj Vahtyin szerint a jogszabály alapján október-november tájékán indulhat újra a tanítás. 

A tantervek között a CEU egyik oktatója szerint kitűnő társadalmi nemek program is működik. 

A szentpétervári Európa Egyetem hivatalos oktatási nyelve orosz, de 1998 óta nemzetközi programokat is vezettek, döntően angol nyelven.

Az intézményt a 2008-as tanévben kezdte egyre nagyobb nyomás alá helyezni az orosz kormány, azok után, hogy elfogadtak egy 700 ezer eurós kutatási támogatást az orosz választások megfigyelésére. A program végül a kormány fenyegetése nyomán nem valósult meg, az egyetemet több alkalommal is ideiglenesen bezárták. 

A European University-t a CEU-hoz hasonlóan gyakorlatilag kezdetek óta támogatta a Soros-alapítvány és a Nyílt Társadalom Alapítvány.  (Moscow Times)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.