Erdoganék most éppen a közösségimédia-felhasználókat hibáztatják a líra összeomlásáért

346 közösségimédia-profil ellen indított vizsgálatot a török belügyminisztérium azzal a gyanúval, hogy ezek a felhasználók állhatnak a török líra árfolyamának összeomlása mögött, jelentette az AP. A minisztérium hétfői közleménye szerint ezek a felhasználók "olyan tartalmat tettek közzé, amelyek a líra árfolyamesését provokálták".

A török líra árfolyama a valóságban azután kezdett esni, hogy az Egyesült Államok kormánya különvámokkal sújtotta az országot, részben egy amerikai lelkipásztor, Andrew Brunson fogva tartása miatt. Brunsont csaknem két éve tartóztatták le, azzal vádolják, hogy a betiltott - és az Egyesült Államok kormánya által is terrorszervezetnek minősített - Kurd Munkáspárttal, illetve a 2016-os puccsszerűség főbűnösének kikiáltott gülenista mozgalommal is kapcsolatban állt.

A líra zuhanásáért Erdogan egyből külső erőket hibáztatott, és minden jel szerint ez újabb tisztogatásra ad lehetőséget neki. Az AP jelentése szerint ugyanis a belügyminisztérium mellett már az isztambuli ügyészség is bejelentette, hogy eljárást indított "azok ellen, akik cselekedeteikkel a gazdasági stabilitást veszélyeztették". És már a török tőzsdefelügyelet is közleményben fenyegette azokat akik "hazugságokat, hamis vagy félrevezető információkat, híreket, elemzéseket" terjesztenek.