Erdoganék most éppen a közösségimédia-felhasználókat hibáztatják a líra összeomlásáért

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

346 közösségimédia-profil ellen indított vizsgálatot a török belügyminisztérium azzal a gyanúval, hogy ezek a felhasználók állhatnak a török líra árfolyamának összeomlása mögött, jelentette az AP. A minisztérium hétfői közleménye szerint ezek a felhasználók "olyan tartalmat tettek közzé, amelyek a líra árfolyamesését provokálták".

A török líra árfolyama a valóságban azután kezdett esni, hogy az Egyesült Államok kormánya különvámokkal sújtotta az országot, részben egy amerikai lelkipásztor, Andrew Brunson fogva tartása miatt. Brunsont csaknem két éve tartóztatták le, azzal vádolják, hogy a betiltott - és az Egyesült Államok kormánya által is terrorszervezetnek minősített - Kurd Munkáspárttal, illetve a 2016-os puccsszerűség főbűnösének kikiáltott gülenista mozgalommal is kapcsolatban állt.

A líra zuhanásáért Erdogan egyből külső erőket hibáztatott, és minden jel szerint ez újabb tisztogatásra ad lehetőséget neki. Az AP jelentése szerint ugyanis a belügyminisztérium mellett már az isztambuli ügyészség is bejelentette, hogy eljárást indított "azok ellen, akik cselekedeteikkel a gazdasági stabilitást veszélyeztették". És már a török tőzsdefelügyelet is közleményben fenyegette azokat akik "hazugságokat, hamis vagy félrevezető információkat, híreket, elemzéseket" terjesztenek.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.