Magyarország erősödik: milliókkal nőtt a miniszterek fizetése

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Közzétették a kormányzati portálon a miniszterek megemelt fizetését - írja a hvg.hu. Nemrég az Országgyűlés döntött arról, hogy a jövőben a miniszterek fizetését maga a miniszterelnök határozza meg. Az összeget a parlamenti képviselői alapbér kétszeresében állapították meg, három esetet leszámítva.

Ez a három eset Bártfai-Máger Andrea, a Miniszterelnöki Kormányiroda tárca nélküli minisztere, Süli János paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter, illetve Semjén Zsolt.

Bártfai-Máger Andrea és Süli János eddig 1 millió 101 ezer forintot keresett havonta, mostantól viszont havi ötmillió forintot fognak keresni.

A többi tíz miniszternek csak havi 1 782 100 forintra ugrik a fizetése. Szegény Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek pedig be kell érnie ezentúl havi 1 633 300 forinttal.

A kormány egy közleményben igyekezett magyarázni azt, hogy Süli és Bártfai-Máger Andrea miért kapott ekkora fizetésemelést. A válasz: ők ketten nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el, ezért az ő illetményüket az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek béréhez igazítják.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.