Zuhan a forintárfolyam

Nem állította meg a hétvége a forintgyengülést, a pénteki zuhanás után hétfő hajnalban tovább gyengült a meghatározó valutákkal szemben.

A pénteki 322,2 forintos záróárhoz képest egy euró hétfő hajnalban már 324,01 forintot ért, a dollár 282,28 forintról 284,58-ra erősödött, a svájci frank árfolyama 283,83 forintról 286,6 forintra emelkedett.

A forint gyengülésében nagy szerepe van a török líra válságának, és hatással lehet rá az orosz rubel gyengélkedése is. E két valutát a Törökországgal szembeni bevezetett amerikai büntetővámok, illetve az Oroszországgal szemben hozott amerikai büntetőszankciók döntötték be.

A török líra gyengélkedése komoly kockázat az európai bankoknak, amelyek nagy hitelezői a török bankoknak, amiket viszont most hiteleik bedőlése fenyeget, ha a török vállalatok, amiknek hiteleznek, bedőlnek a valuta meggyengülése miatt. Így a török valutaválság az egész európai piacra kihat, az elemzők ezért arra számítanak, hogy a tőzsdenyitás után Európa-szerte zuhanni fognak az indexek.

A török pénzügyminiszter, Berat Albayrak ezért vasárnap este lapinterjúban jelentette be, hogy akciótervet készítettek a befektetők megnyugtatására, aminek a végrehajtását hétfőn meg is kezdik. Részleteket viszont nem árult el a tervezett intézkedésekről.

Bejelentése hírére vasárnap egy kicsit javult a líra árfolyama, de hétfő reggelre már elmúlt a hatás, a vasárnap esti 7,08-as árfolyamról az ázsiai piacok nyitása után 7,24-re gyengült a dollárral szemben a líra. (Via MTI)

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.