Zuhan a forintárfolyam

gazdaság
2018 augusztus 13., 06:09
comments 191

Nem állította meg a hétvége a forintgyengülést, a pénteki zuhanás után hétfő hajnalban tovább gyengült a meghatározó valutákkal szemben.

A pénteki 322,2 forintos záróárhoz képest egy euró hétfő hajnalban már 324,01 forintot ért, a dollár 282,28 forintról 284,58-ra erősödött, a svájci frank árfolyama 283,83 forintról 286,6 forintra emelkedett.

A forint gyengülésében nagy szerepe van a török líra válságának, és hatással lehet rá az orosz rubel gyengélkedése is. E két valutát a Törökországgal szembeni bevezetett amerikai büntetővámok, illetve az Oroszországgal szemben hozott amerikai büntetőszankciók döntötték be.

A török líra gyengélkedése komoly kockázat az európai bankoknak, amelyek nagy hitelezői a török bankoknak, amiket viszont most hiteleik bedőlése fenyeget, ha a török vállalatok, amiknek hiteleznek, bedőlnek a valuta meggyengülése miatt. Így a török valutaválság az egész európai piacra kihat, az elemzők ezért arra számítanak, hogy a tőzsdenyitás után Európa-szerte zuhanni fognak az indexek.

A török pénzügyminiszter, Berat Albayrak ezért vasárnap este lapinterjúban jelentette be, hogy akciótervet készítettek a befektetők megnyugtatására, aminek a végrehajtását hétfőn meg is kezdik. Részleteket viszont nem árult el a tervezett intézkedésekről.

Bejelentése hírére vasárnap egy kicsit javult a líra árfolyama, de hétfő reggelre már elmúlt a hatás, a vasárnap esti 7,08-as árfolyamról az ázsiai piacok nyitása után 7,24-re gyengült a dollárral szemben a líra. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.