Az Iszlám Állam több tízezer harcosa van még Szíriában és Irakban

Az ENSZ legfrissebb jelentésére hivatkozva számolt be arról a BBC, hogy

több tízezerre tehető azoknak a dzsihadista, egykori Iszlám Állam kötelékeiben harcoló fegyveresek száma, akik jelenleg is Irak és Szíria területén tartózkodnak.

Közülök több ezren külföldiek. A jelentés pontos számot nem közöl, valahova 20 és 30 ezer fő közé teszi a fegyveresek számát. A hatalmas tömeg miatt sokáig elhúzódhat a szervezet valódi, végleges felszámolása, állapítják meg. 

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd harcosok Rakka egyik külső kerületében 2017. július 24-én, a végső ostrom második hónapjában. Két és fél hónappal később az SDF alkut kötött az ISIS-szel, szabad elvonulást biztosított a terroristáknak a város feladásáért.Fotó: Morukc Umnaber/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Iszlám Állam szíriai és iraki területeken 2014-ben kiáltotta ki kalifátusát, amit tavaly sikerült felszámolni. Az ENSZ jelentése szerint a szervezet áttért a gerilla hadviselésre, és visszahúzódott a sivatagba, de a szíriai Deir-ez-Zór tartományban továbbra jelentős területet tart ellenőrzése alatt. 

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.