Európa nagyon be akart szólni Szaúd-Arábiának a kanadai botrány miatt, aztán inkább becsicskultak

A Buzzfeed ír arról, hogy az Európai Unió delegációja múlt héten  zárt ajtók mögött tárgyalt Rijádban Adel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszterrel Szaúdi-Arábia és Kanada között kitört diplomáciai konfliktusról. Az európai küldöttség írásos diplomáciai figyelmeztetést adott át a szaúdiaknak. 

Samar Badawi (középen) Michelle Obama akkori first ladyvel és Hillary Clinton akkori amerikai külügyminiszterrel 2012. március 8-án, amikor bátroságáért és nőjogi kiállásáért átvehette az amerikai külügyminiszter által adományozott Bátor Asszonyok díjat.Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

Szaúd-Arábia és Kanada között azok után tört ki diplomáciai botrány, hogy a kanadai külügy a Twitteren kérte Szaúd-Arábiát: engedje szabadon Samar Badawi szaúdi-amerikai nőjogi aktivistát, és kifejezte aggodalmát amiatt, hogy újabb nőjogi és civil aktivistákat vettek őrizetbe. 

A posztot a szaúdi külügy belügyekbe való beavatkozásnak és nemzetbiztonsági kérdésnek minősítette, és 24 órát adtak a nagykövetnek, hogy elhagyja az országot, visszahívták Kanadában tanuló hallgatóikat, felfüggesztették üzleti tevékenységüket és a Saudi Airlines kanadai járatait is.

Az ügyben az az igazán érdekes, hogy az uniós nagykövetek eredetileg nyilvánosan tervezték volna helyretenni a szaúdi diplomáciát, ám végül nem volt meg az egyetértés a tagállamok között, és eltekintettek a közleménytől plusz a nemzetközi sajtótájékoztatótól, helyette négy fal között mondták el a véleményüket az arab delegációnak. 

A brit és az amerikai kormány is visszafogottan nyilatkozott idáig az ügyben, egyikük sem állt ki határozottan és egyértelműen Kanada mellett. (Buzzfeed)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.