Majdnem 200 tüntető emelt panaszt a bukaresti csendőrség brutális tömegoszlatása miatt

külföld
2018 augusztus 15., 14:42
comments 26

Szerda reggelig 192 tüntető panaszát iktatták a bukaresti katonai ügyészségen, azt állították, hogy a csendőrök jogtalanul bántalmazták őket a román diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén - közölte Ionel Corbu, a vádhatóság vezetője.

A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg.

A csendőrség szerdán közleményben cáfolta, hogy „vegyi támadást” intézett volna a tüntetők ellen, ahogy azt az ellenzéki média állította.

„A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége” - szögezte le a román csendőrség.

Az állásfoglalásban arra reagáltak, hogy egyes ellenzéki médiumok következetesen a tüntetők elleni gáztámadásként emlegetik azt, hogy a csendőrség könnygáz-sprayt, illetve könnygáz-gránátokat vetett be a kormányellenes tüntetők megfékezésére. Az ellenzéki hírtelevíziókban megszólaltatott szakértők (mentőorvosok, vegyészek) aggasztónak minősítették, hogy egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig most, öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal - égési sérülésekkel - jelentkeznek a sürgősségen.

A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán - a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva - a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg „lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről. Az eseményeket élőben közvetítő hírtelevíziók felvételein az látszott, hogy egyes csendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit, aki éppen az útjukba került: földön térdelő, kezüket felemelő, védtelen embereket bántalmaztak. A rendfenntartók másnap azt közölték: 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.