Egyezkedik az MTA a kormánnyal, hogyan irányíthatnák közösen a kutatóintézeteket

Csütörtöki közleményében a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) arról számol be, hogy tárgyalásokat kezdtek az innovációs minisztériummal (ITM) a kutatóhálózatok jövőjéről.

Ezek azok az intézmények, amelyeket az MTA vezetőinek határozott tiltakozása ellenére is minisztériumi irányítás alatt vettek. Egészen pontosan a kutatóintézetek pénzét egy frissen hozott törvény alapján ezentúl nem az MTA kapja meg, hanem a minisztérium osztja szét. A kormány célja, hogy a politikai vezetés beleszólhasson a kutatások irányításába.

Az MTA elnöksége válaszul arról határozott, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy a személyi döntések náluk maradjanak, hogy a már megítélt támogatásokat továbbra is folyósítsák, számos pályázati rendszert továbbra is ők felügyelhessenek, a kutatóintézetek vagyona az MTA-nál maradjon, és a változások ne veszélyeztessék a kutatóközpontok működését. 

Az MTA friss közleménye szerint a fenti alapokra építve most arról tárgyalnak a minisztériummal, hogy egy új testület irányítsa majd a kutatóintézeteket. Ezt "tudós testület"-nek nevezik.

Az MTA közleménye ellentmondásosan fogalmaz arról, hogy ez a testület egy vegyes csapat lenne, amiben az MTA és a tárca emberei is ott vannak, vagy egy olyan testület, aminek tagjait a minisztérium nevezi ki, de egyébként kutatóként, és nem hivatalnokként dolgoznak. 

A szövegben ugyanis először az olvasható, hogy  "a tárgyalások olyan irányban haladnak, hogy az MTA kutatóhálózatát egy a kormányzattal közösen felállított tudós testület irányítaná", majd a következő mondatban már az szerepel, hogy: "A kormányt képviselő tudósok így közvetlen kétoldalú kapcsolatot teremthetnek az ITM és az Akadémia között..." (MTA)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.