Megvétózta a lengyel elnök a nagy pártoknak kedvező új választási törvényt

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök nem írja alá a választási rendszer átszabását, hiába fogadta azt már el a lengyel parlament. Duda annak ellenére vétózik, hogy a törvényt az a Jog és Igazságosság (PiS) nevű párt szorgalmazta, amelynek jelöltjeként államfővé választották 2015-ben.

Az új törvény az EP-választás szabályait módosította volna úgy, hogy az a nagyobb pártoknak kedvezzen.

Az EP-választásokat minden országban listás rendszerben kell megtartani, ez maradt volna Lengyelországban is. Csakhogy eddig mind az 51 lengyel EP-képviselőt egyetlen országos listáról választhatták meg a lengyelek. 5 százalék volt a bejutási küszöb, és a magyar rendszerhez hasonlóan a D'Hondt-módszerrel osztották ki a mandátumokat.

Az új törvény 13 területi lista állítását írta volna elő, amelyekről egyenként legalább 3 mandátumot osztottak volna ki. Az 5 százalékos küszöb elvben maradt volna, ám a listák felszabdalásával a valóságban 16,5 százalékra emelkedett volna a bejutási küszöb, hiszen egy-egy listáról csak kevés mandátumot lehetne kiosztani. 

Az új rendszer a kormányzó PiS-nek és a legnagyobb ellenzéki ellenfelének, a PO-nak kedvezett volna leginkább, jó eséllyel a két párt osztozhatott volna az összes képviselői helyen.

Duda elnök a kisebb pártok védelmében vétózott. (thenews.pl, thenewfederalist.eu)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.