Nincs magyar a világ 500 legjobb egyeteme között

oktatás
2018 augusztus 16., 07:52
comments 180

Megjelent az idei Academic Ranking of World Universities lista, ami a világ különböző egyetemeit hasonlítja össze tudományos teljesítmény alapján. A ShanghaiRanking néven is ismert összehasonlítás hat indikátort vizsgál, köztük

  • a végzett diákok és tanárok által szerzett Nobel-díjak Fields-érmek számát;
  • a sokat idézett kutatók számát;
  • a Nature és a Science magazinban megjelent cikkek számát;

és ezek alapján rangsorolják az egyetemeket.

Az idei eredmények szerint az első 500 helyen nincs magyar egyetem, az 501-600 hely között van az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem, a 601-700. hely között van a Semmelweis Egyetem, a 701-800. hely között a Műszaki Egyetem és a 901 és 1000. hely között a Debreceni Egyetem.

Mondjuk az is igaz, hogy az összesítés még azelőtt készült, hogy a kormány elkezdte betiltani a gender-szakokat, szóval jövőre jelentős magyar reneszánsz várható a tudományos világban. (via hvg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.