Nincs magyar a világ 500 legjobb egyeteme között

Megjelent az idei Academic Ranking of World Universities lista, ami a világ különböző egyetemeit hasonlítja össze tudományos teljesítmény alapján. A ShanghaiRanking néven is ismert összehasonlítás hat indikátort vizsgál, köztük

  • a végzett diákok és tanárok által szerzett Nobel-díjak Fields-érmek számát;
  • a sokat idézett kutatók számát;
  • a Nature és a Science magazinban megjelent cikkek számát;

és ezek alapján rangsorolják az egyetemeket.

Az idei eredmények szerint az első 500 helyen nincs magyar egyetem, az 501-600 hely között van az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem, a 601-700. hely között van a Semmelweis Egyetem, a 701-800. hely között a Műszaki Egyetem és a 901 és 1000. hely között a Debreceni Egyetem.

Mondjuk az is igaz, hogy az összesítés még azelőtt készült, hogy a kormány elkezdte betiltani a gender-szakokat, szóval jövőre jelentős magyar reneszánsz várható a tudományos világban. (via hvg)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.