Nincs magyar a világ 500 legjobb egyeteme között

Megjelent az idei Academic Ranking of World Universities lista, ami a világ különböző egyetemeit hasonlítja össze tudományos teljesítmény alapján. A ShanghaiRanking néven is ismert összehasonlítás hat indikátort vizsgál, köztük

  • a végzett diákok és tanárok által szerzett Nobel-díjak Fields-érmek számát;
  • a sokat idézett kutatók számát;
  • a Nature és a Science magazinban megjelent cikkek számát;

és ezek alapján rangsorolják az egyetemeket.

Az idei eredmények szerint az első 500 helyen nincs magyar egyetem, az 501-600 hely között van az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem, a 601-700. hely között van a Semmelweis Egyetem, a 701-800. hely között a Műszaki Egyetem és a 901 és 1000. hely között a Debreceni Egyetem.

Mondjuk az is igaz, hogy az összesítés még azelőtt készült, hogy a kormány elkezdte betiltani a gender-szakokat, szóval jövőre jelentős magyar reneszánsz várható a tudományos világban. (via hvg)

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.