Nincs magyar a világ 500 legjobb egyeteme között

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Megjelent az idei Academic Ranking of World Universities lista, ami a világ különböző egyetemeit hasonlítja össze tudományos teljesítmény alapján. A ShanghaiRanking néven is ismert összehasonlítás hat indikátort vizsgál, köztük

  • a végzett diákok és tanárok által szerzett Nobel-díjak Fields-érmek számát;
  • a sokat idézett kutatók számát;
  • a Nature és a Science magazinban megjelent cikkek számát;

és ezek alapján rangsorolják az egyetemeket.

Az idei eredmények szerint az első 500 helyen nincs magyar egyetem, az 501-600 hely között van az ELTE és a Szegedi Tudományegyetem, a 601-700. hely között van a Semmelweis Egyetem, a 701-800. hely között a Műszaki Egyetem és a 901 és 1000. hely között a Debreceni Egyetem.

Mondjuk az is igaz, hogy az összesítés még azelőtt készült, hogy a kormány elkezdte betiltani a gender-szakokat, szóval jövőre jelentős magyar reneszánsz várható a tudományos világban. (via hvg)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 8,5 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.