Veszélyben vannak a fukusimai katasztrófa után takarító munkások tízezrei

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az ENSZ emberi jogi szervezetének, az OHCHR-nek három szakértője arra jutott, hogy több tízezer ember szenvedhetett súlyos egészségkárosodást Japánban, a fukusimai nukleáris katasztrófa után takarító munkások közül.

A jelentés szerint 2016-ig közel 77 ezer ember dolgozott a sugárszennyezett területen, és az utolsó vizsgált évben, 2016-ban is 46 ezer munkás takarított még.

A jelentés szerint a japán kormány alvállalkozóknak adta ki a munkát, amelyek további alvállalkozókat vontak be, és ezek a cégek toborozták a munkásokat is. Nagyon sok esetben ezek külföldi vendégmunkások, Japánba érkező menekültek vagy japán hajléktalanok voltak.

Munkások nézik a felrobbant reaktort 2011 júniusában.Fotó: AFP PHOTO / HO / JAPANESE GOVERNMENT VIA JIJI PRESS

A jelentés szerint a munkások nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, és megfelelő oktatást sem arról, hogyan vigyázzanak magukra a súlyosan szennyezett vidéken. Nagy a kockázata, hogy sokan megbetegedhetnek közülük az őket ért sugárfertőzés miatt, áll a jelentésben.

A fukusimai atomerőművet 2011 március 11-én egyszerre érte földrengés és cunami, aminek nyomán az erőmű reaktora leégett, és radioaktív anyagok kerültek ki az erőműből. (OHCHR)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.