Veszélyben vannak a fukusimai katasztrófa után takarító munkások tízezrei

Az ENSZ emberi jogi szervezetének, az OHCHR-nek három szakértője arra jutott, hogy több tízezer ember szenvedhetett súlyos egészségkárosodást Japánban, a fukusimai nukleáris katasztrófa után takarító munkások közül.

A jelentés szerint 2016-ig közel 77 ezer ember dolgozott a sugárszennyezett területen, és az utolsó vizsgált évben, 2016-ban is 46 ezer munkás takarított még.

A jelentés szerint a japán kormány alvállalkozóknak adta ki a munkát, amelyek további alvállalkozókat vontak be, és ezek a cégek toborozták a munkásokat is. Nagyon sok esetben ezek külföldi vendégmunkások, Japánba érkező menekültek vagy japán hajléktalanok voltak.

Munkások nézik a felrobbant reaktort 2011 júniusában.Fotó: AFP PHOTO / HO / JAPANESE GOVERNMENT VIA JIJI PRESS

A jelentés szerint a munkások nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, és megfelelő oktatást sem arról, hogyan vigyázzanak magukra a súlyosan szennyezett vidéken. Nagy a kockázata, hogy sokan megbetegedhetnek közülük az őket ért sugárfertőzés miatt, áll a jelentésben.

A fukusimai atomerőművet 2011 március 11-én egyszerre érte földrengés és cunami, aminek nyomán az erőmű reaktora leégett, és radioaktív anyagok kerültek ki az erőműből. (OHCHR)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.