Veszélyben vannak a fukusimai katasztrófa után takarító munkások tízezrei

2018 augusztus 16., csütörtök 10:13
70

Az ENSZ emberi jogi szervezetének, az OHCHR-nek három szakértője arra jutott, hogy több tízezer ember szenvedhetett súlyos egészségkárosodást Japánban, a fukusimai nukleáris katasztrófa után takarító munkások közül.

A jelentés szerint 2016-ig közel 77 ezer ember dolgozott a sugárszennyezett területen, és az utolsó vizsgált évben, 2016-ban is 46 ezer munkás takarított még.

A jelentés szerint a japán kormány alvállalkozóknak adta ki a munkát, amelyek további alvállalkozókat vontak be, és ezek a cégek toborozták a munkásokat is. Nagyon sok esetben ezek külföldi vendégmunkások, Japánba érkező menekültek vagy japán hajléktalanok voltak.

Munkások nézik a felrobbant reaktort 2011 júniusában. Fotó: AFP PHOTO / HO / JAPANESE GOVERNMENT VIA JIJI PRESS

A jelentés szerint a munkások nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, és megfelelő oktatást sem arról, hogyan vigyázzanak magukra a súlyosan szennyezett vidéken. Nagy a kockázata, hogy sokan megbetegedhetnek közülük az őket ért sugárfertőzés miatt, áll a jelentésben.

A fukusimai atomerőművet 2011 március 11-én egyszerre érte földrengés és cunami, aminek nyomán az erőmű reaktora leégett, és radioaktív anyagok kerültek ki az erőműből. (OHCHR)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt