320-nál is több halottja van az elmúlt száz év legsúlyosabb indiai áradásának, és még nem látszik a vége

2018 augusztus 17., péntek 15:24
54

Kilenc napja már, hogy hatalmas áradások pusztítanak India turisták körében is népszerű Kerala államában, ahol a nagy esőzések miatt a legfrissebb számok szerint már több mint 320-an meghaltak, és 220 ezer embernek kellett elhagynia otthonát; őket több mint 1500 ideiglenes táborban szállásolják el, sok ezer kilométernyi útszakaszt vált járhatatlanná. 

Keralában minden évben lesújt a monszun, de ilyen mennyiségű csapadékra, mint ami most érte el az államot, a hatóságok nem voltak felkészülve. 

Az NPR helyi tudósítója, Sushmita Pathak szerint ez a térség elmúlt száz évének legsúlyosabb áradása és természeti katasztrófája. 

A térségért felelős miniszter  Pinarayi Vijayan szerint olyasmi történik Keralában, ami az állam történetében korábban sohasem. A Reuters arról tudósít, hogy az ilyenkor szokotthoz képest nyolcszor annyi csapadék zúdult a térségre. A katasztrófának ráadásul egyelőre még nincs vége: az előrejelzések további erős esőzéseket mutatnak.  

Az ilyen esetekre kialakított víztározók pillanatok alatt megteltek, a tározók gátjainak védelmében gyakorlatilag már az összes zsilipet felnyitották, így viszont még több víz öntötte el az alacsonyan fekvő területeket. 

Fotó: MANJUNATH KIRAN/AFP
Fotó: MANJUNATH KIRAN/AFP
Fotó: MANJUNATH KIRAN/AFP
Fotó: MANJUNATH KIRAN/AFP
Fotó: -/AFP
Fotó: -/AFP

A kormány védelmi minisztériuma most a víz alá került térségek lakóinak kimentésén dolgozik: a katonaság, helikopterek és 200 csónak segítik a munkát. 

Keralában 14 kerületi iskolában felfüggesztették a tanítást, a központi repülőteret pedig augusztus 26-ig lezárták. (NPR)